Amerikaanse regering vraagt bondgenoten om niet langer Huawei te gebruiken

Volgens de VS zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van apparatuur van Huawei.
REUTERS Volgens de VS zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van apparatuur van Huawei.
De Amerikaanse regering roept bondgenoten op om de Chinese smartphone- en netwerktechnologiegigant Huawei in de ban te doen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van goed ingelichte bronnen. De VS maken zich zorgen over risico's met cyberveiligheid rond Huawei.

De Verenigde Staten zouden contact gelegd hebben met landen zoals Duitsland, Italië en Japan om hen te wijzen op de risico's rond apparatuur van Huawei. Het bedrijf is een van 's werelds grootste smartphonefabrikanten en leveranciers van mobiele netwerktechnologie.

Washington zou volgens de zakenkrant ook overwegen om meer financiële steun te verlenen voor telecomontwikkeling in landen die geen gebruikmaken van Huawei-apparatuur.

Veiligheidsrisico

De Amerikanen betichten Huawei al langer van te nauwe banden met de Chinese overheid. De VS vreest dat de Chinese staat ook de macht heeft om gebruikersgegevens van Huawei in te kijken en zo Westerse consumenten, bedrijven en overheden mogelijk te bespioneren. Telefoons van Huawei zijn om die reden in de VS ook nauwelijks te krijgen. 

Huawei heeft altijd ontkend banden met de overheid te hebben. Ook een bewijs van eventuele achterdeurtjes in smartphones of andere toestellen is nog nooit gevonden. “Als bedrijf zijn we geschokt, dit is niet meer dan een politiek verhaal”, reageert woordvoerder Jurgen Thysmans van Huawei België. “Wij zijn zuiver op de graat. We zitten in een business waar vertrouwen heilig is.” Hij wijst er ook op dat in België de staatsveiligheid geen bewijzen vond voor de verdachtmakingen. 

Desondanks hebben ook Australië en het Verenigd Koninkrijk al laten weten dat ze voorzichtig omspringen met apparatuur van Huawei. Zo mag Huawei in Australië niet werken aan een mobiel 5G-netwerk en ligt de Chinese gigant in het VK eveneens al langer onder het vergrootglas.
106 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • De Block Kenny

  Heel blij met mijn p20. Toptoestel.

 • Els Missiaen

  Precies of Amerika ons nie bespioneerd lol, vergeten dat ze de grootste spionnen hebben? Amerika moet stoppen met hun leugens te verspreiden, ik vertrouw nog altijd meer China dan ooit Amerika

 • Jolien Derck

  @bruce hendrickx ik heb jaren een macbook gehad en heb nog steeds een iphone en ipod en ipad. Mn zus is onlangs overgeschakeld naar een huawei en doet twee dagen met haar batterij terwijl ik de mijne overdag nog eens moet opladen. Dat is pas iets om jaloers op te zijn

 • Frits Vandenberge

  Ik heb net een Huawei Mate 20 gekocht voor 349 €. Mijn vrouw heeft een iPhone (Apple) van + 900 €. Nu is ze jaloers op de prestaties van de Huawei en wil ze er ook een. 99 % van alle smartphones worden trouwens in China gemaakt, ook de iPhone onderdelen. kijk maar op de verpakking. Hun technologie heeft de Amerikaanse voorbij gestoken.

 • Bruce Hendrickx

  Ik heb een Android tablet en daar valt niet met te werken en een Windows laptop daar valt ook niet met te werken.Ik heb nu een IPhone en IPad Pro en dat is pas een gemak om met te werken.Apple en niet appel zoals velen schrijven is gewoon het beste en dat is zo.Iedereen die tegen Apple is,is gewoon jaloers omdat ze het niet kunnen betalen en het met zo een Huawei prul moeten doen.