Amazon-medewerkers luisteren privégesprekken af met spraakassistent Alexa

AP
Amazon traint zijn digitale assistent Alexa door medewerkers de spraakcommando’s van gebruikers af te laten luisteren en vervolgens het antwoord van de software te beoordelen. Daarbij horen ze veel privacygevoelige gesprekken, meldt Tweakers.

De medewerkers luisteren naar zo’n duizend opnames van gebruikers per dag om het algoritme van Alexa te trainen, meldt persbureau Bloomberg op basis van verklaringen van medewerkers.

Daarbij krijgen die medewerkers van alles te horen, van mensen die vals zingen in de douche tot geluiden die wijzen op aanranding en kinderen die om hulp schreeuwen. Amazon grijpt in zulke situaties niet in, omdat het bedrijf het volgens de medewerkers niet als zijn taak ziet om dat te doen. De medewerkers praten er naar eigen zeggen wel over in een interne chatbox.

Amazon bevestigt de praktijk in een reactie aan Bloomberg. “We beluisteren alleen een klein deel van de spraakopdrachten’’, aldus het bedrijf. “We hebben strikte technische en operationele maatregelen en een zerotolerancebeleid voor misbruik van ons systeem. Medewerkers hebben geen directe toegang tot informatie die kan leiden naar de identificatie van een gebruiker. Alle informatie behandelen we vertrouwelijk.’’

Vervorming

Concurrent Google heeft ook menselijke medewerkers die naar audio-opnames luisteren. Die opnames zijn vervormd om verdere identificatie te voorkomen, aldus de zoekgigant. Apple doet dat ook voor zijn digitale assistent Siri. Die informatie staat zes maanden op een server en wordt daarna verwijderd. Bovendien maakt Apple de informatie anoniem voordat die wordt opgeslagen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan claessen

  En dan maar regelmatig leuteren over inbreuken op de privacywet. Geldt deze laatste dan niet voor Amazon en Google? Waarschijnlijk niet, want die zijn te machtig en te vermogend.

 • Yvan Lissens

  Als je smartapparatuur koopt, dan heb je dat al in het achterhoofd. Anderzijds is het de beste manier om de virtuele assistent te "trainen" Indien je interesse hebt in smart-home dan moet je gebruik leren maken van de "microfoon-uit-functie" van uw smartapparaat als je privacy wil. Zelf heb ik Google Home, in combinatie met slimme luidsprekers, in opbouw, het is een stapje verder en ik weet wat de consequenties (kunnen) zijn.

 • Luk Temmerman

  Deze praktijken moeten vervolgd worden. Zonder toestemming in het geheim privé gesprekken beluisteren. 1000 %! Inbreuk op privacy. Die van mij gaat vandaag nog retour. Iedereen zou dat moeten doen. Worden de Amazons en Googles enz eens echt een beetje pijn gedaan

 • SAM Bedfort

  Ze weten elke letter die we typen, elk word dat we zeggen via pc, tv, smartphone Alexa en elke beweging die we doen via X-box. En de trajectcontroles volgen elke stap buiten.

 • romy verhove

  Het kan simpel koop al deze rotzooi niet, het is maar voor een ding ontworpen en dat is voor jou privacy te schenden !