Amazon aangeklaagd omdat Alexa stemmen van kinderen “ongevraagd opneemt”

Een slimme luidspreker van Amazon, de Echo Dot.
AP Een slimme luidspreker van Amazon, de Echo Dot.
Amazon is aangeklaagd, omdat het de stemmen van kinderen zou opnemen wanneer die iets zeggen tegen spraakassistent Alexa. De kinderen en hun ouders hebben daar geen toestemming voor gegeven. In Amazons thuisstad Seattle hebben de ouders van een tienjarig meisje een aanklacht ingediend, in Californië is dat gedaan door de ouders van een achtjarige jongen, meldt de krant Seattle Times.

Volgens de aanklacht in Seattle maakt Amazon van elke gebruiker een 'stemafdruk', waarmee Alexa mensen uit elkaar kan houden. Ook stemmen van anderen kunnen opgepikt worden. Zij worden daar niet voor gewaarschuwd en kunnen dat niet weigeren. Het is volgens de klagers zorgwekkend dat Amazon ''en mogelijk ook regeringen'' in staat zijn om het privéleven van kinderen in kaart te brengen.

De ouders die de zaak hebben aangespannen, hopen dat andere ouders zich bij het proces aansluiten. Ze zeggen dat Amazon de wetten van meerdere staten overtreedt. In verschillende Amerikaanse staten mag een persoon niet worden opgenomen zonder dat die daar expliciet toestemming voor heeft gegeven, ongeacht de leeftijd. 

Beluisterd door mensen

Persbureau Bloomberg onthulde in april dat medewerkers van Amazon luisteren naar wat mensen zeggen tegen hun Echo. Dat is de slimme luidspreker van Amazon, die werkt met Alexa. De medewerkers moeten de software leren het taalgebruik van mensen te begrijpen, zodat ze beter kan reageren op vragen en opdrachten.

In sommige opnames gaat het bijvoorbeeld over de manier waarop iemand de naam Taylor Swift uitspreekt. Maar de medewerkers hoorden ook een vrouw die vals zong onder de douche of een kind dat om hulp riep. Zij delen de opnames met elkaar via interne chats.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • raf janssens

    Het is mij nog steeds een raadsel waarom je zo'n ding in huis zou willen hebben tenzij je zelfs te lui bent om zelf op het knopje van de afstandsbediening te drukken.