Advocaat dreigt met rechtszaak tegen Whatsapp om middenvingeremoji

De Indiase advocaat Gurmeet Singh eist dat Whatsapp de middenvingeremoji verwijdert.
rv De Indiase advocaat Gurmeet Singh eist dat Whatsapp de middenvingeremoji verwijdert.
Een Indiase advocaat heeft Whatsapp aangeschreven met de eis om de “onbeleefde” middenvingeremoji te verwijderen. Doet het techbedrijf dat niet binnen vijftien dagen, dan volgen er gerechtelijke stappen, aldus Gurmeet Singh.

Volgens het Indiase NDTV dreigt Singh ermee een proces aan te spannen tegen Whatsapp, omdat het in India verboden is om de middenvinger op te steken. “Het tonen van de middenvinger is niet alleen erg beledigend, maar ook een erg agressief, onkuis, obsceen en vuil gebaar,” zo schreef de advocaat in de juridische kennisgeving aan Whatsapp.

"Volgens de Indiase strafwetten 354 en 509 is het een misdrijf om obscene, onkuise, beledigende gebaren te maken naar vrouwen. Het gebruik van onkuise, beledigende, obscene gebaren is bijgevolg illegaal. Volgens sectie 6 van de strafwet van 1994 is het tonen van de middenvinger ook een misdrijf in Ierland,” ging Gurmeet Singh verder.

“Door het gebruik van de middenvingeremoji aan te bieden in uw app, moedigt u het gebruik van het beledigende, onkuise en obscene gebaar aan,” luidt het nog in de kennisgeving. De advocaat eist dat Whatsapp de emoji binnen vijftien dagen verwijdert. Doet het bedrijf dat niet, dan sleept hij hen voor de rechter.

Strafbaar

Het is niet de eerste keer dat Whatsapp kritiek krijgt in India. De overheid heeft al meermaals haar ongenoegen geuit over haar beperkte mogelijkheden om de verspreiding van “verwerpelijke inhoud” op het platform tegen te houden. In april besliste een Indiaas gerechtshof nog dat alle berichten die als ‘fake news’ beschouwd worden en verspreid worden via een Whatsappgroep aanleiding kunnen vormen voor de arrestatie van de beheerder van de groep. Een maand later werd een beheerder van een Whatsappgroepje inderdaad in de cel gegooid omdat hij een bewerkte foto van de Indiase premier had gedeeld.

Whatsapp is bijzonder populair in India. Ongeveer 96 procent van de smartphonegebruikers maakt gebruik van de app.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bjorn Coremans

  in plaats van zo anozel te doen en dreigen me rechtzaken gebruik whattsapp dan nie in india dan moeten jullie nie dreigen kinderachtige onverdraagzame mensen houden zich bezig me zulke prullege dingen

 • Mario Audenaert

  Hij zou beter een inspanning doen,om te voorkomen,dat er dagelijks honderden vrouwen verkracht worden in zijn land,zonder dat de dader(s) gestraft worden.

 • Renée Schietekat

  Ach, een middenvinger, nog maar net gekregen van een fietser die op het voetpad reed.

 • Guy Bevers

  Volgens mij kan hij niet weerstaan erop te drukken

 • Yves Van Rossem

  Volgens de Indiase strafwetten 354 en 509 is het een misdrijf om obscene, onkuise, beledigende gebaren te maken naar vrouwen. Het gebruik van onkuise, beledigende, obscene gebaren is bijgevolg illegaal. Vrouwen aanranden is minder een probleem in India ...