5 apps die u nodig heeft om uw privacy te beschermen

AFP
De gewone trucs om de gegevens op uw smartphone te beveiligen, kent u natuurlijk: openbare wifi-netwerken vermijden, een goed paswoord instellen en alle locatievoorzieningen uitschakelen. Maar in dit tijdperk van cyberaanvallen en spionage wilt u misschien nog een stap verder gaan. Met deze apps, opgelijst door Fast Company, voorziet u uw telefoon van versleutelde communicatie, diefstalbeveiliging en kan u anoniem surfen.

TextSecure (Android)

Zoals de naam al doet vermoeden, beveiligt TextSecure uw tekstberichten. Dat gebeurt op een makkelijke, gebruiksvriendelijke manier. TextSecure is een volwaardige vervanger voor de standaard berichtentoepassing op uw telefoon. Wanneer u er een bericht mee verstuurt, wordt dat automatisch gecodeerd. Een nadeel is dat u daar enkel voordeel bij heeft indien zowel de verzender als de ontvanger TextSecure geïnstalleerd hebben.

Met TextSecure kan u sms'en maar ook berichten versturen via internet. U kan ervoor kiezen de app enkel te gebruiken voor uw communicatie met andere gebruikers ervan, of voor al uw tekstberichten. Dat laatste heeft een bijkomend voordeel. Want hoewel gecodeerd versturen enkel werkt tussen TextSecuregebruikers, worden ook alle andere berichten lokaal bewaard in een gecodeerde database die afgeschermd wordt met een paswoord. Als u uw telefoon verliest, kan dus niemand uw berichten lezen.

Ook WhatsApp heeft recent de code van TextSecure geïntegreerd, waardoor berichten van WhatsApp-gebruikers al beschermd zijn.

Google Play

RedPhone (Android) en Signal (iOS)

De makers van TextSecure ontwikkelden ook Redphone voor Android en Signal voor iOS. Wat TextSecure doet met tekstberichten, doen deze toepassingen met telefoongesprekken. Indien u belt naar iemand die eveneens een van beide apps geïnstalleerd heeft, wordt het gesprek automatisch gecodeerd.

Wanneer u RedPhone of Signal voor het eerst opent, vraagt de toepassing uw telefoon te registreren. Op die manier kan u zien wie van uw vrienden van een van de apps gebruikmaakt, en met wie u dus veilig kan telefoneren.

Google Play

Orbot (Android)

Wie wakker ligt van zijn digitale privacy, heeft mogelijk al kennisgemaakt met Tor, de software die het moeilijker maakt (maar niet onmogelijk) om uw sporen op het internet na te gaan. Orbot brengt Tor naar Android. De app zorgt ervoor dat andere applicaties met het internet connecteren via Tor, waardoor uw verkeer anoniem blijft en bans door repressieve overheden op websites omzeild kunnen worden. Anoniem surfen kan u via de mobiele browser Orweb.

Google Play

ChatSecure (Android/iOS)

Van de makers van Orweb is er ook ChatSecure voor Android en iOS. De toepassing codeert uw chatverkeer via toepassingen die u nu al gebruikt, zoals Google chat of Facebook chat.

U kan de app extra beveiligen met Orbot, zodat uw dataverkeer volledig anoniem wordt. Maar u heeft Orbot niet nodig om ChatSecure te kunnen gebruiken, wat goed is voor iOS-gebruikers die geen toegang hebben tot Orbot.

Google Play

Prey (alle platformen)

Prey is een antidiefstaltool. Als uw telefoon verloren of gestolen is, kan u hem met uw Prey-account opsporen via de ingebouwde gps. U kan hem ook vanop afstand locken, een alarm doen luiden en een bericht op het scherm tonen. Prey stuurt u regelmatig e-mailupdates met de locatie en een foto die genomen is met de camera van uw telefoon.

Indien u uw toestel dan nog niet terugvindt, kan u Prey gebruiken om alle gegevens vanop afstand te wissen, zodat uw persoonlijke bestanden, berichten en instellingen niet toegankelijk zijn.

Google Play