5 aanraders voor wie een lichte maar performante laptop wil

De Dell XPS 13 is de duurste in het lijstje, maar biedt veel waar voor zijn geld.
Dell De Dell XPS 13 is de duurste in het lijstje, maar biedt veel waar voor zijn geld.
Wie een groot deel van zijn dagen buitenshuis werkt, zeult liefst geen zware laptop mee. Gelukkig zijn er diverse toestellen op de markt in de zogeheten 'thin & light'-categorie: ze zijn slank en licht, maar hebben toch stevige interne hardware. Deze vijf modellen liggen momenteel zeer goed in de markt.

Asus ZenBook UX430UA (€ 799)

Van de vele ZenBook-modellen die Asus in zijn assortiment heeft, is de UX430UA de aantrekkelijkste variant. Het is niet de allerdunste uitvoering, maar daardoor blijft er meer plek over voor aansluitingen en is de koeling goed in orde. De laptop biedt veel waar voor zijn geld; hij presteert goed, ook bij langdurige belasting. Een minpunt is de langzame solid state drive en ook de kalibratie van het scherm had beter gekund. Maar de matte afwerking van datzelfde scherm vinden we juist een voordeel. Of je de UX430UA met zijn glanzende blauwe behuizing mooi vindt, is een kwestie van smaak.

(lees verder onder de afbeelding)

Deze Asus ZenBook laat zich makkelijk onder de arm meenemen.
Asus Deze Asus ZenBook laat zich makkelijk onder de arm meenemen.

HP Envy 13 (€ 1.065)

De Envy 13 heeft voor het eerst in twee jaar een update gekregen, wat leidde tot een strakke, compacte behuizing met dunne schermranden. Het ips-scherm is niet mis, maar is helaas wel voorzien van een spiegelende afwerking. De nieuwe vierkernige Intel i5-processor is snel en de accuduur bedraagt tien uur tijdens browsen en elf uur bij video kijken.

(lees verder onder de afbeelding)

Hewlett-Packards Envy 13 kreeg een strakke update.
HP Hewlett-Packards Envy 13 kreeg een strakke update.

Acer Swift 5 (€ 1.250)

Als je gewicht - of beter het gebrek eraan - belangrijk vindt, dan is de Acer Swift 5 de beste keuze. Dit model weegt slechts 935 gram en is daarmee meer dan 300 gram lichter dan de Asus UX430, terwijl de specificaties nauwelijks verschillen. De Acer heeft een 14"-touchscreen met een hoog contrast, maar de helderheid valt wat tegen. Ook geeft het toetsenbord minder mee. Een pluspunt is de ruimte voor een extra solid state drive.

Tip: Vergelijk hier alle prijzen van laptops

(lees verder onder de afbeelding)

De Acer Swift 5: voor zij die tillen aan gewicht.
Acer De Acer Swift 5: voor zij die tillen aan gewicht.

Dell XPS 13 (€ 1.780)

Dell gaf eind vorig jaar zijn populaire XPS 13 een nieuwe editie, met een snellere processor die over vier kernen beschikt en een betere batterij. Het scherm is mat en heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Hij is de duurste in het rijtje, maar in ruil krijg je een bijzonder stevige laptop, met snelle hardware en een uitstekende accuduur.

(lees verder onder de afbeelding)

Deze klepper van Dell kost wel wat, maar je hebt er een stevig toestel voor in de plaats.
Dell Deze klepper van Dell kost wel wat, maar je hebt er een stevig toestel voor in de plaats.

Lenovo Yoga 520 (€ 699)

De Yoga 520 is een goede, relatief goedkope 'convertible' (de laptop is dus plooibaar naar een tablet) met één groot nadeel: de prestaties van de processor blijven flink achter bij die van de concurrenten met dezelfde hardware. Afgezien daarvan is het een laptop die goed in elkaar zit, te upgraden is, van een aparte vingerafdrukscanner is voorzien en een prima accuduur heeft van een uur of negen tijdens browsen en bijna elf uur bij films kijken. Met een gewicht van 1.740 gram is de 14"-er wel aan de zwaardere kant.

(lees verder onder de afbeelding)

Als je een convertible zoekt, is deze van Lenovo misschien wel je ding.
Lenovo Als je een convertible zoekt, is deze van Lenovo misschien wel je ding.

Op zoek naar een laptop? Vergelijk hier alle prijzen en vind de beste deal.

Lees ook:

De 5 populairste laptops van het moment

HP Envy x360 15 Review

Vijf manieren om de accuduur van je laptop te verlengen
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mendi Stern

  Acer een Asus geen aanrader! Misschien goede specificaties maar alles begint van het moederbord... Nu met de laatste Windows updates is Windows zeer veilig. Een inderdaad hen je geen virussen op Apple als je daar niks kunt doen. Mijn aanrader XPS 15 2018.

 • Joris Vanderaert

  Dat is juist steven, maar je moet niet per se de duurste laptop te hebben. Ja mooier zelfs geen laptop te hebben. Mijn dochter gebruikt en tien jaar oude pc die dankzij een installatie van een SSD die ijzertijd gedaan hen aan 90€ even snel is als een bovengemiddelde laptop. Die pc kost dus zo goed als niks.

 • Febe Chapin

  Asus voor het leven. Heel hoge kwaliteit.

 • steven goossens

  Als alleenstaande is elke aankoop van zo'n ding onverantwoord en niet haalbaar. dus als deze laptop kapot gaat gaat internet er sowiso uit! Dat gaat een hele besparing opleveren en een rustiger leven!

 • Frakke Nuyts

  Mijn Acer 15* laptop kost 290 € en daar doe ik alles mee ook voor mijn hobby.Waarvan alle overbodige prullen zijn van verwijderd.