40 procent van acht- en negenjarigen heeft al eigen smartphone

thinkstock
40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar beschikt al over een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek door studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL bij Hasseltse kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar. 35 procent van de ondervraagde leerlingen gaf aan dat de ouders niet weten wat ze uitvoeren op hun smartphone. Dat meldt PXL in een persbericht.

De bevraging werd uitgevoerd bij 960 leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar van het lager onderwijs. Uit de bevraging blijkt dat 40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar een eigen smartphone heeft. Dat aantal stijgt per leerjaar. Zo heeft 53 procent van het vierde leerjaar, 66 procent van het vijfde leerjaar en 82 procent van het zesde leerjaar een smartphone in zijn of haar bezit.

Ondanks de hoge percentages, zijn de kinderen zich toch relatief bewust van de gevaren die verbonden zijn aan het gebruiken van een smartphone. Echter hoe ouder de kinderen worden, hoe groter het bewustzijn. Zo blijkt minder dan de helft van de leerlingen uit het derde leerjaar bewust van de gevaren, terwijl 59 procent van de zesdejaars op de hoogte zijn van de risico's die komen kijken bij het gebruiken van een smartphone.

"Geen afdankertje"
De meeste ondervraagde leerlingen kregen de smartphone van één van de familieleden. "Die smartphone is geen afdankertje. Integendeel. De leerlingen geven aan dat ze een nieuw exemplaar kregen, meestal van de ouders", aldus de studenten van Hogeschool PXL. "Wat ook opviel: 35 procent van de ondervraagde leerlingen geven aan dat de ouders niet weten wat ze eigenlijk uitvoeren op hun smartphone."

Ondanks het feit dat het smartphonegebruik bij kinderen erg populair is, kiezen opvallend veel kinderen die in het bezit zijn van een smartphone voor buiten spelen als favoriete activiteit. "Maar liefst 40 procent van de kinderen uit het derde leerjaar verkiest buiten spelen", aldus de studenten. "Dat aantal daalt in het vierde en vijfde leerjaar, om in het zesde leerjaar te zakken tot 30 procent van de kinderen. Opmerkelijke vaststelling: 34 procent van de leerlingen geeft aan niet te kunnen leven zonder smartphone."
40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Drulle

  Binnen enkele jaren zullen hun ouders het over de jeugd van tegenwoordig hebben .

 • Buchet Jonathan

  We maken zombies van onze kinderen ..ze zeggen"we kunnen niet leven zonder smartphone" belachelijk . En dan staan we er stom van dat jonge kinderen in aanraking komen met internetpedofielen,sexting,cyberpesten en smartdrugs die maar een klik of vingerduw ver weg zijn. Wel,ik zeg: eigen schuld dikken bult!

 • Annemie Buyle

  degoutant....ga buiten spelen ipv van op die phones te tokkelen. Waar gaat dat naar toe.....en niks van meegaan met de tijd, laat ze vanaf het eerste middelbaar er eentje krijgen als het perse moet maar toch niet vroeger mensen. Zijn ze trouwens nog niet verwend genoeg?

 • Johan Buyk

  Mijn dochter van 7 heeft toch ook al 1,5j een iPhone 6s. Ze speelt ook nog evengoed met poppen en Lego als met de iPhone.

 • Lex Alexander

  Gaat dit slecht aflopen ..??