3D-print menselijke huid kan verbrande mensen helpen

SkinPrint
Vier studenten van de Universiteit Leiden in Nederland hebben een opvallend concept bedacht waarbij brandwondenslachtoffers minder operaties nodig hebben om te herstellen. Het idee van de zogenaamde SkinPrint, waarbij een 3D-printer stukjes huid print, won al de Digital Award - de grootste studentenondernemersprijs van Nederland.

"SkinPrint kan voor een revolutie in de geneeskunde zorgen", vertelt teamleider Ingmar van Hengel in dagblad Metro. "Bij patiënten met brandwonden halen we met een naald een klein stukje gezonde menselijke huid weg." De huidcellen worden vervolgens op kweek gezet waardoor ze vermenigvuldigen. De cellen dienen als inkt voor de 3D-printer waarna er in het ziekenhuis een huidtransplantatie kan plaatsvinden.

Om de menselijke huid te mogen printen moet er nog een keurmerk verkregen worden van de European Medicines Agency. Van Hengel: "Daarvoor moeten we bewijzen dat de methode veilig is. Gelukkig gaan we samenwerken met de Zwitserse professor Ernst Reichmann, dé expert op het gebied van huid. Met zijn hulp denk ik dat de eerste ziekenhuizen binnen vijf jaar gebruik zullen maken van geprinte menselijke huid."