1 op 3 Amerikaanse tieners stuurt tot 100 sms'jes per dag

UNKNOWN
Een op drie Amerikaanse tieners stuurt tot honderd sms'jes per dag. Sms'en is de populairste vorm van communicatie geworden onder de Amerikaanse jongeren, blijkt uit een studie van het Pew Internet and American Life Project naar de leefgewoonten van Amerikaanse tieners.

Uit de studie blijkt dat het sturen van berichtjes populairder is dan bellen en communiceren via sociale netwerksites. Opmerkelijk is ook dat de jongeren liever sms'en dan met elkaar spreken. Verder blijkt nog dat drie vierde van de jongeren tussen 12 en 17 een gsm heeft en dat meisjes gemiddeld tachtig en jongens gemiddeld dertig berichtjes per dag sturen.

Stil communicatiemiddel
"Sms'en is de belangrijkste communicatiemethode geworden van jongeren. De voorbije achttien maanden is het belang van sms geëxplodeerd", zegt onderzoekster Amanda Lenhart. Volgens de onderzoekers is het succes van sms dat het een stille manier van communiceren is. Jongeren kunnen rustig in het bijzijn van hun ouders en leerkrachten boodschappen sturen. Niemand hoort, niemand vangt iets van de boodschap op. Een andere troef is dat ze hun gsm overal kunnen gebruiken wat niet het geval is met een computer. "Sms past perfect in het leven van de jongeren die overal en altijd voor elkaar beschikbaar willen zijn", aldus Lenhart.

Slapen met gsm
Intussen gaat al 87 procent van de jongeren slapen met zijn of haar gsm. Ze willen ook 's nachts geen berichtje missen. Volgens Scott Campbell is ook de frequentie van het sms'en belangrijk. Het is een aanwijzing voor de status van een relatie tussen vrienden. Vooral voor meisjes is dat belangrijk zo blijkt. "Als meisjes even niet meer antwoorden of berichtjes sturen dan zegt dat veel over hun relatie. Ze zijn dan boos. De frequentie bij jongens ligt lager en de tijd tussen twee berichtjes duurt ook langer."

Emoticons
Ook het juiste gebruik van emoticons is belangrijk. "Ze maken gebruik van de emoticons omdat ze weten dat het berichtjes sturen kan leiden tot misverstanden. De emoticons zijn dan ook een belangrijk onderdeel gaan vormen van de jongerencultuur." Ondanks de populariteit doet nog 38 procent van de jongeren dagelijks een telefoontje. (vsv)