“VS wil nog vijf andere Chinese techbedrijven op zwarte lijst”

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
De Amerikaanse regering overweegt om sancties op te leggen aan meerdere Chinese beveiligingsbedrijven, waaronder Hikvision, een grote producent van bewakingscamera’s. Dat meldden ingewijden bij het Witte Huis. Door de bedrijven op een zwarte lijst te zetten kunnen die geen Amerikaanse technologie meer kopen zonder toestemming van de autoriteiten, net als onlangs met het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werd gedaan.

Volgens Bloomberg zouden er vijf Chinese bedrijven geviseerd worden die surveillance-apparatuur produceren, waaronder Dahua Technology en Hikvision. 

Hikvision is marktleider op het gebied van surveillance-apparatuur waaronder beveiligingscamera's die wereldwijd worden verkocht. Een bestuurder van het concern verklaarde dat Hikvision nog niet is geïnformeerd over de dreigende sancties van de VS.

Oeigoeren

Naar verluidt is de regering van president Donald Trump bezorgd over de rol die de bedrijven spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land. 

Zo zou de surveillance-apparatuur, met ook gezichtsherkenning, gebruikt worden in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen een miljoen Oeigoeren worden vastgehouden.

Huawei

Vorige week zette de Amerikaanse overheid ook al Huawei op de zwarte lijst. Die ban kwam er nadat de VS het technologieconcern al langer verdacht van spionage. Overigens werden de restricties tegen Huawei gisteren nog negentig dagen uitgesteld, mede om contractuele verplichtingen na te komen.

Bekijk ook:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Giovanni Vanhecke

  Man man man een of andere ceo bij Huawei is lid van de communistische partie en niet de eerst de beste, China is geen land die technologies verder staat dan pakweg eu of America gezien de moment iemand een patent maakt eigenlijk al zijn geheimen vrijgeeft en laat het nu juist China zijn die er zich weinig van aantrekt dat patenten nu een maal betaald moeten worden, ik heb zelf een Huawei telefoon en tablet, die zijn fantastisch maar zie ook eens de waarheid. Vicenews heeft er een korte docu van

 • Edmond Dantès

  Amerikanen kunnen natuurlijk onmiddellijk en spotgoedkoop superieure Amerikaanse technologie kopen........ NOT Ik kom niet meer bij van zoveel incompetentie.

 • Piet Fluwijn

  Dè oplossing tegenwoordig als de concurrent een technische voorsprong heeft die je niet kunt inhalen. Verbied hem en verplicht de klant je eigen minderwaardig product aan een hogere prijs te kopen. En ik die dacht dat kapitalisten voor "Vrije Markt" waren. Guy Verhofstadt waar ben je nu?

 • Ramon Simon

  Rusland en China beschikken over de meeste zeldzame metalen voor zonnepanelen en windmolens. Wij, de EU hebben zeer weinig grondstoffen. Tot een bepaald punt is handel goed, wij hebben dingen ide China niet heeft en omgekeert, maar wij hebben hele industrieen met kennis en al aan China gegeven, dat gaat ons zeer zuur opbreken.

 • stef baggen

  Eigen markt veilig en sterk stellen waar zit onze spraaktechnologie nu ...wereld leider en markt willen zijn