"Vodafone vond verborgen achterdeurtjes in Huawei-technologie”

Getty Images
De Britse telecomgroep Vodafone heeft jaren geleden kwetsbaarheden  ontdekt in Huawei-apparatuur voor de activiteiten van Vodafone in Italië. Hoewel volgens Vodafone de problemen zijn opgelost, kan de onthulling de reputatie van Huawei verder schaden, zo bericht het financieel nieuwsagentschap Bloomberg. Het agentschap kon veiligheidsdocumenten van 2009 tot 2011 van Vodafone inkijken en spreken met mensen die het dossier kennen.

Vodafone vond verborgen ‘achterdeurtjes’ in de uitrusting en software van het Vodafone-netwerk in Italië. Via zo’n achterdeurtje kunnen ontwikkelaars de veiligheidsmaatregelen op de toestellen omzeilen en zo de apparatuur en software beheren.

Maar diezelfde achterdeur kan in sommige gevallen ook misbruikt worden door hackers. 
In het geval van Vodafone waren er risico's dat derden toegang kregen tot de persoonlijke computer en het thuisnetwerk van de klant. 

Routers

Zo werd in 2011 een achterdeurtje ontdekt in internetrouters voor particuliere klanten. Vodafone vroeg Huawei toen om de kwetsbaarheid te verhelpen en kreeg de garantie dat dit was gebeurd, maar verdere tests toonden aan dat de achterdeurtjes bleven bestaan, zo blijkt uit de documenten. Ook bij onderdelen van het vaste netwerk werden zulke zwaktes gevonden. 

Vodafone blijft echter volhouden dat de problemen van de baan zijn en beperkt werden tot de Italiaanse markt. Maar dat spreken ingewijden tegen, volgens Bloomberg.  Volgens experten zou het probleem nog steeds bestaan in bijna alle grote Europese markten, zoals Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Portugal. Vodafone zou volgens hen geen actie ondernemen tegen Huawei omdat de diensten van het Chinese bedrijf goedkoper zouden zijn.

Ontkenning

Huawei zelf zegt in een statement dat het rapport van Bloomberg niet accuraat is. Volgens het Chinese techbedrijf haalt het persagentschap verschillende zaken door elkaar. Zo geeft Huawei toe dat er in 2011 en 2012 bepaalde kwetsbaarheden werden ontdekt in het Vodafone-netwerk in Italië, maar verzekert het dat die problemen zijn opgelost. 

De achterdeurtjes waar Bloomberg het over heeft, zouden verwijzen naar een onderhouds- en systeemfunctie die wel vaker voorkomt in de sector. Het is niet zo dat Huawei daarmee zomaar toegang zou hebben tot het vaste netwerk in Italië, zoals Bloomberg beweerde. Het gaat enkel om een “diagnostische functie” die per abuis niet verwijderd werd na de ontwikkeling, aldus Huawei.

Amerikaanse boycot

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump probeert de bondgenoten in het Westen ervan te overtuigen geen gebruik te maken van Huawei-technologie voor 5G. Volgens Washington kunnen zulke achterdeurtjes leiden tot spionage door de Chinese staat. Huawei zelf ontkent enige samenwerking met de Chinese overheid. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guido Bouckaert

    America is zeker niet te vertrouwen zij willen de baas zijn over de hele wereld

  • Victor Van den Bogaert

    De Amerikanen doen net hetzelfde. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet