'Slimme' EvoHome-thermostaat maakt je hele verwarmingsinstallatie elektronisch

Honeywell
Dat een bedrijf als Honeywell, met een lange geschiedenis in klimaatregeling in huis, zich niet zomaar uit de markt voor slimme thermostaten zou laten drummen door een nieuwkomer als Google: dat lag in de lijn van de verwachtingen. We bekeken hun 'smart thermostat'-oplossing EvoHome van dichterbij. Belangrijkste vaststelling: het ding neemt je hele verwarmingsinstallatie over, door zelfs de koppen van je individuele radiatoren elektronisch te maken.

In 1885 ontstond de Amerikaanse technologiegigant Honeywell uit een eerste uitvinding van oprichter Al Butz: de 'Damper Flapper', een soort voorloper van de hedendaagse thermostaat, die bestond uit een bijregelbare klep aan een steenkoolkachel. En zo'n bedrijf, vandaag goed voor een jaaromzet van meer dan 30 miljard euro en 32.000 werknemers wereldwijd, zou zich dan uit zijn eigen markt laten drummen door een nieuwkomer uit een andere sector, zoals Google? Nest, het door de internetgigant overgenomen bedrijf dat sinds dit najaar ook in België een slimme thermostaat op de markt bracht, levert vooral een 'smart' oplossing dankzij het ingebouwde leeralgoritme, dat beter en beter de gewoontes van de gebruiker leert kennen. Voor EvoHome, de oplossing waarmee Honeywell nu de strijd tegen Nest wil aangaan, heeft het bedrijf echter een heel ander traject voor ogen: een betere samenwerking met de verwarmingsinstallatie van de gebruiker, die 'smart' wordt gemaakt met een netwerkje dat wordt aangelegd tussen de centrale thermostaat en een serie elektronische radiatorkoppen.

Honeywell
Honeywell

Het voordeel van zo'n oplossing is dat je 'multiroom' kunt gaan: er kunnen verschillende zones in huis worden ingesteld, die allemaal hun eigen temperatuur en hun eigen verwarmingsprogramma ingesteld kunnen krijgen. Dat instellen gebeurt op een touchscreenapparaatje, dat weinig visuele tierelantijnen bevat en alles laat bedienen met eenvoudige schuifregelaars. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je badkamer tegen 6 uur 's morgens moet opgewarmd zijn: het toestel regelt alles vervolgens zo dat de verwarmingsketel tegen die tijd voldoende energie heeft opgewekt. De mogelijkheden om verschillende temperaturen voor verschillende momenten in de dag/week in te stellen zijn groot, en wanneer je de boel handmatig bijregelt wordt het weer automatisch aangepast naar de origineel geprogrammeerde temperatuur wanneer de volgende periode begint. "Het nadeel van een klassieke thermostaat is dat de temperatuur slechts op één punt wordt gemeten, meestal de woonkamer, en de temperatuur van de andere kamers daar dus op wordt gebaseerd", zegt Peter Raes, directeur 'climate control'-oplossingen bij Honeywell België. "Wanneer het in die referentiekamer warm genoeg is, koelen de radiatoren af, inclusief degene in de kamers waar het misschien warmer zou mogen zijn. Een systeem als dit, dat dichter bij de installatie staat, levert een betere temperatuurcontrole per kamer."

Honeywell

Een 'smart' oplossing als de EvoHome is natuurlijk alleen maar écht 'smart' wanneer ze aangesloten is op een smartphone of tablet. Daarvoor heeft Honeywell een extra 'Gateway' gemaakt, die het interne netwerkje van de thermostaat en de radiatorkoppen zelf in verbinding brengt met het draadloze computernetwerk in huis, en verder met het internet, waar je mobiele toestel op aangesloten is. Met een gratis downloadbare app krijg je onmiddellijk de toegang tot je geprogrammeerde temperatuurregelingen, of hou je vanop afstand een oogje in het zeil. "Stel dat je op de luchthaven bent, op weg naar het buitenland, en je weet niet meer of je de verwarming wel hebt uitgezet", zegt Raes. "Met deze oplossing heb je die aanlaatstress niet meer. Bovendien kun je via de app ook je verwarmingsinstallatie al aanzetten wanneer je onderweg bent naar huis, of gebruik maken van de slimme programmeerkneepjes van IFTTT: via dat platform, waarop wij ook aangesloten zijn, kun je bijvoorbeeld je klimaatregeling in huis programmeren op basis van de agenda-app op je smartphone of tablet."