"Productie iPhone naar India"

ANP
Foxconn Technology, de fabrikant van Apple's iPhones, wil hun fabrieken van China naar India verhuizen. Dat melden Indiase ambtenaren.

"Foxconn stuurt binnen een maand een delegatie vertegenwoordigers om locaties uit te zoeken", vertelt Subhash Desai, minister van Industrie van de Indiase staat Maharashtra. Hij geeft aan dat de groep heeft gezegd dat hun doel was fabrieken te bouwen om iPhones, iPads en iPods te maken voor zowel de binnenlandse als globale markt.

Met de stijgende lonen in China zou de verhuizing naar het goedkopere India de kosten van de productie van de iPhone kunnen drukken. Het Taiwanese Foxconn wil daarmee in een sterke positie blijven ten opzichte van concurrerende fabrieken zoals Quanta Computer Inc. Het bedrijf heeft aangegeven dat het tien tot twaalf faciliteiten wil bouwen in India, inclusief fabrieken en datacentra. In 2020 zouden die in gebruik moeten zijn.

Foxconn geniet niet een al te beste reputatie. In 2012 braken er rellen uit in het bedrijf na onenigheid tussen werknemers en leidinggevenden. De arbeidsomstandigheden zouden volgens velen grenzen aan slavernij. Enkele werknemers claimden de klok rond te moeten werken tegen extreem lage lonen. Ook kregen de fabrieken meerdere malen te maken met zelfmoord van hun werknemers, waarna het bedrijf netten aan de gevels van de gebouwen bevestigde om zelfmoordpogingen moeilijker te maken.