"Nieuwe telecomspeler leidt tot tragere netwerken en verlies van 6.000 jobs"

iStock
Een eventuele komst van een vierde telecomspeler heeft nadelige gevolgen voor de consument en zal gepaard gaan met onder andere minder dekking, tragere netwerken en een verlies van 6.000 jobs. Dat zegt technologiefederatie Agoria als reactie op een studie van telecomregulator BIPT.

In de studie concludeert het BIPT dat een vierde speler een positieve rol kan spelen om de prijsconcurrentie aan te wakkeren. Concurrentie kan voorts voor meer innovatie zorgen, maar het is tegelijk mogelijk dat de operatoren omwille van lagere winsten minder zullen investeren in zones waar de concurrentie niet speelt, waarschuwt de telecomwaakhond. Al verzekeren de dekkingsvereisten volgens de regulator weliswaar een adequate dekking.

Agoria focust zich vooral op de kanttekeningen die het BIPT in de studie maakte en publiceert in navolging van dat onderzoek een eigen analyse. "Als de waardedaling volledig wordt gecompenseerd door kostenbesparingen verdwijnen er zesduizend banen. Een gelijkaardig scenario als in Frankrijk zou in België neerkomen op het verlies van drieduizend directe en evenveel indirecte banen", zegt Agoria. 

Kwaliteitsverlies
Door de beperkte stralingsnormen in België kunnen de duizend extra antennes die zullen moeten worden gebouwd bovendien kwaliteitsverlies voor de bestaande operatoren tot gevolg hebben. De federatie waarschuwt voorts voor het feit dat de herverdeling van de spectrumbanden voor de gebruiker een directe negatieve impact zal hebben op onder andere de snelheid en de dekking. 

Wat de voorspelde prijsverlagingen betreft, die zullen volgens Agoria enkel van tijdelijke aard zijn. De federatie maakt zich sterk dat de leefbaarheid van een vierde netwerkoperator in ons land op termijn niet houdbaar is en er dus onvermijdelijk een consolidatie zit aan te komen. "En dat zal het effect van een prijsdaling doen verdwijnen."
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Standaert

  TelecomSPELER? Waar spelen die dan mee? Met ons voeten.

 • Noella Vancompernolle

  Die kostenbesparing komt er hoe dan ook. Jobverlies dus ook. Een drogreden dus om concurrentie af te houden en de consument verder uit te melken.

 • james vroman

  met andere woorden ze meer gewonnen voor duurder internet ...kunnen ze Bracke en co nog wat meer trakteren ...

 • Tony Vandermaelen

  En wie dat niet gelooft maken we met plezier wat anders wijs.

 • Kris Uyttersprot

  Scarlet wordt den Aldi v/d telecom genoemd. Mensen denken dat Scarlet goedkoper is maar uiteindelijk krijg je gewoon een light versie van een volwaardig Proximus pakket. Je bent goedkoper uit maar je ontvangt ook minder. Minder snelheid en data. Maar voor Jan met de Pet zeker en vast geen slechte deal.