“Met huidige stralingsnormen is het onmogelijk om 5G uit te rollen in Brussel”

Getty Images/iStock
De gsm-operatoren zeggen het al langer, maar nu bevestigt ook telecomregulator BIPT het: onder de huidige stralingsnormen is het in Brussel onmogelijk om 5G uit te rollen. Dat staat in een studie waar zowel federaal minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) als Brussel minister van Leefmilieu Céline Fremault (Cdh) om had gevraagd.

De conclusie van het BIPT is duidelijk: de huidige normen maken een uitrol van 5G in Brussel onmogelijk. En zelfs zonder de invoering van die nieuwste technologie voor snel mobiel internet wordt het uiteindelijk onmogelijk om met de huidige norm van 6 volt het groeiende dataverkeer op te vangen. "Het zal altijd maar moeilijker worden. Men verwacht nog eens een verzevenvoudiging van het mobiele dataverkeer", zegt BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts.

Wil Brussel in 2020 zijn ambitie realiseren om de eerste ‘5G-stad’ van België te worden, dan zal de stad de limiet fors moeten verhogen: minstens 14,5 volt, maar 41,5 volt zou volgens het BIPT "perfect zijn". 

“Geen tweede debacle”
De telecomregulator doet geen uitspraken over de impact van die hogere normen op de gezondheid. Dat laatste was het argument voor Brussel om erg conservatieve stralingsnormen aan te houden.

Federaal minister De Croo roept Brussel na de publicatie van de studie op om 5G mogelijk te maken en een verzadiging van het 4G-netwerk te vermijden. "Ik kan alleen maar hopen dat het gezond verstand in Brussel zegeviert", zegt hij. "De hoofdstad van Europa kan zich het debacle met de trage uitrol van 4G geen tweede keer veroorloven. Als we willen dat ons land digitaal vooroploopt moet Brussel mee willen.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pim Pauwels

  De graag is hebben we dat nodig? 4g gaat toch snel genoeg!

 • jos beverke

  Jan Janssens:Catastrofaal voor mens en dier....Waarom enkel de 5G?In vergelijking met 5G krijgen mensen die onder een hoogspanningslijn wonen meer straling .Heb dat eertijds eens getest met een enorme spoel op zolder!Laat u raden wat er gebeurde toen ik de twee uiteinden tegen elkaar tikte?Hetzelfde heb je als je in de nabijheid van bijvoorbeeld een 50Kw middengolfzender staat ,en je houdt een TL lamp in het midden in je hand, dan gaat die branden.

 • Van Eersel Guy

  De Croo neemt de woorden" gezond verstand" in de mond.....hoe grappig is dat

 • Remus Bogaert

  Dàt zegt Proximus al 2 jaar , nu komt De Croo er ook achter .... een minister zou toch zijn eigen personeel mogen vertrouwen ? Ze houden elk jaar met hun dividend de begroting in evenwicht maar krijgen stank voor dank.

 • emiel wouters

  pak dan 5H da's dan ook goed hoor. En daarbij, wat baten zien en bril als den uil niet kijken wil. Rol dan 5G uit met een cordon rond Brussel? dan hebben zij ook een cordon sanitair met hun IPhone.