"Artificieel intelligente bots bedreigen de mensheid", waarschuwen experts

De dreigingen lijken nu nog moeilijk voorstelbaar, maar de tijd dat AI-robots volledig geloofwaardige maar niettemin valse video's maken, is nakend.
AFP De dreigingen lijken nu nog moeilijk voorstelbaar, maar de tijd dat AI-robots volledig geloofwaardige maar niettemin valse video's maken, is nakend.
De toekomst van de mensheid en de wereld wordt door artificiële intelligentie (AI) bedreigd en er moet dringend meer gebeuren om de mens te beschermen. Dat stellen 26 van 's werelds toonaangevende experts op het domein. Zij schetsen een vreselijk beeld van de wereld in de komende tien jaar, met aanvallen op mensen, onze digitale wereld en politieke systemen.

De bedreigingen zijn velerlei, sommige kunnen we ons zelfs amper voorstellen, zoals het vermogen om volslagen geloofwaardige maar toch compleet valse video's te maken.

Schurkenstaten, criminelen en terroristen

Het gebruik van AI zal volgens de experts immers niet enkel mensen met goede bedoelingen meer macht geven. Ook schurkenstaten, criminelen en terroristen zullen er zich van bedienen, zo waarschuwt het rapport. Indien beleidsmakers en onderzoekers het nalaten samen te werken om die bedreiging het hoofd te bieden, zal AI ons leven gaan domineren.
Dat gaat van aanvallen met drones tot bots die worden ingezet om onze nieuwsagenda en verkiezingen te manipuleren, waarschuwt het rapport 'The Malicious Use of Artificial Intelligence: Forecasting, Prevention, and Mitigation’. Die aanvallen kunnen vormen aannemen die we ons nog niet kunnen inbeelden, zoals tools voor spraaksynthese en technologie voor video die mensen in staat zou stellen geloofwaardige, maar valse video's te maken.

De dreiging gaat van aanvallen met drones tot bots die worden ingezet om nieuwsagenda's en verkiezingen te manipuleren

"Raadpleeg specialisten"

Om daar tegen te strijden, moeten meer specialisten geraadpleegd worden, stellen de 26 experts. Zo geven ze het voorbeeld van mensen die ervoor hebben gezorgd dat andere duale technologieën, die zowel militaire- als burgertoepassingen kennen, geen schade aanrichten.

Het rapport werd samengesteld door experts van toonaangevende onderzoeksinstellingen inzake artificiële intelligentie. Die stellen dat het de eerste keer is dat het misbruik van AI op dergelijke schaal werd onderzocht. In het rapport staan bijdragen van onder meer OpenAI, de door Elon Musk opgerichte onderzoeksgroep, het Future of Humanity Institute van de universiteit van Oxford en het Centre for the Study of Existential Risk van de universiteit van Cambridge.

"Decennialang waren AI en zelflerende machines een hype, maar nu zijn het feiten. Dit rapport stelt een brede aanpak voor. Bijvoorbeeld: hoe ontwerpen we software en hardware zodat die minder makkelijk kan gehackt worden? En welke wetten en internationale regels kunnen daarvoor ingezet worden?", aldus professor Seán Ó Héigeartaigh, mede-auteur van het rapport.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karen Kiebooms

  ik ben ondertussen allergisch geworden tegen het woord EXPERT!

 • Jan Dierckx

  De moderne mens was ook een bedreiging voor de Neanderthalers, dit is misschien de volgende evolutionaire stap? Verdwijnen zullen we toch, hoe je het ook draait of keert.

 • Mike Stevens

  en dan zal eindelijk de mens, het intelligente wezen, van zijn hoge troon vallen...we zijn nog niet intelligent genoeg om onze eigen fauna en flora te beschermen tegen onszelf maar wel intelligent genoeg om nog intelligentere levensvormen te ontwikkelen...begrijpen wie begrijpe kan

 • Kelly Verlinden

  Kan niet wachten totdat de zelf rijdende wagens massaal gehackt worden. Eens zien of onze regering dan eindelijk hun verstand eens gebruikt. Een zelf rijdende wagen met die batterijen is een brandbom en een zwaar wapen eens het gehackt is. Wees maar zeker dat het zal gebeuren want er zijn geen controles op de broncode momenteel en lekken zullen snel gevonden zijn.

 • stavros kanakaris

  Gewoon stekker uittrekken. Klaar is kees.