“Als Facebook zich wil redden, moet het gebruikers laten betalen”

ANP XTRA
Facebook heeft geen andere keuze dan de gebruikers een maandelijkse bijdrage te laten betalen en/of Instagram af te splitsen. Dat schrijft Jonathan Trugman van de New York Post. De reporter verwijt het bedrijf een gebrek aan bestuursvaardigheden.

In het onderzoek naar de Russische hackingspogingen verkoos Facebook volgens Trugman winst boven veiligheid. Hij ziet de toekomst van Facebook daarom somber in, zolang daadkracht in het beleid van het megabedrijf uitblijft. Hij stelt zelf twee noodzakelijke beleidsbeslissingen voor.

Ten eerste zou Facebook de gebruikers maandelijks 5 dollar (4,4 euro) moeten aanrekenen. Wie al lang op Facebook zit, zou korting kunnen krijgen om ze aan boord te houden, stelt Trugman voor. Hij verwijst naar Netflix, Amazon en Apple die allemaal een bijdrage vragen aan hun klanten. Het zou Facebook minder afhankelijk maken van hun verkoop van gebruikersgegevens.

Instagram

Verder vindt de journalist de aankoop van Instagram voor zo’n miljard dollar (875 miljoen euro) in 2012 nog altijd een goede zaak, maar pleit hij ervoor om Instagram af te splitsen van Facebook. “Het is sowieso waarschijnlijk meer waard dan het originele platform Facebook en het zou de verspreiding van de bedrijfsbesmetting en het bezoedelen van het paradepaardje voorkomen”, klinkt het.

Het is maar de vraag hoeveel van de twee miljard gebruikers er zouden afhaken als Facebook echt een abonnementsprijs zou invoeren. Wat jij?
181 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yannik Samoy

  In vele landen is het gebruik facebook vs twitter 50/50. Hier in België werd twitter lang niet ondersteund, bijgevolg kent men hier een 80/20 ratio. Veel Belgen zullen op facebook blijven denk ik. Ook al stemmen er in dit artikel meer mensen op neen dan op ja.

 • Bram Desmet

  Ik vraag me af wat er eigenlijk nog gratis is voor de werkende mens?

 • Jurgen Bertram

  Ik heb Facebook maar de laatste jaren trekt het op niets meer, heel veel dingen komen niet meer op mijn tijdlijn van de vind ik leuk pagina's en als ze erop komen dan staat alles door elkaar.

 • Coen Geurts

  Kan niet duur genoeg worden. Is het eindelijk gedaan met die nonsens.

 • jaaki van den hoek

  betalen om hun betaalde reclame door uw strot geduwd te krijgen ,nee dat niet