Miljardair gebruikt gezichtsherkenningsoftware om date van zijn dochter (29) te identificeren

Miljardair John Catsimatidis. Rechts:  zijn dochter Andrea (foto uit 2012).
belga - reuters Miljardair John Catsimatidis. Rechts: zijn dochter Andrea (foto uit 2012).
Een New Yorkse miljardair heeft de gezichtsherkenningsoftware die hij in zijn supermarkten wil inzetten tegen winkeldieven gebruikt om te achterhalen wie de date van zijn dochter (29) was. Dat heeft John Catsimatidis zelf toegegeven aan de New York Post. “Goeie vaders houden hun dochters in de gaten.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Catsimatidis is eigenaar van de supermarktketen Gristedes met 31 vestigingen in de stadsdelen Manhattan en Brooklyn. Forbes schat zijn persoonlijk vermogen op 3,1 miljard euro. De Republikein die in 2013 burgemeester van de Big Apple trachtte te worden, at in oktober 2018 in het gerenommeerde restaurant Cipriani Downtown en zag zijn dochter Andrea enkele tafels verder dineren. Maar wie was die man in haar bijzijn, wou de ondernemer met Griekse roots weten. De zeventiger huivert ervoor dat zijn dochter zich zou inlaten met een “charlatan” die enkel uit is op haar fortuin. “Goeie vaders houden hun dochters in de gaten”, luidt het. Een ober moest op vraag van de miljardair in het geniep een foto nemen met zijn smartphone en het beeld naar hem doorsturen.

“Binnen de twintig seconden”

De miljardair gaf de foto van de onbekende man in bij de controversiële Amerikaanse app Clearview AI. Het bedrijf ontwikkelde technologie die gezichten kan matchen met een database van meer dan drie miljard foto’s die van internet en sociale media zijn geplukt. Met succes. “Binnen de twintig seconden hadden we een foto van hem gevonden. Hij bleek oké”, aldus Catsimatidis aan de krant. De precieze identiteit houdt hij voor zich. De zeventiger wou enkel kwijt dat het een risicokapitaalverschaffer was uit San Francisco. Een goede partij dus, lezen we tussen de regels door. Papa ging even later een praatje slaan met zijn dochter en haar mannelijk gezelschap. “Ze hebben er niets van geweten.”

Omstreden

Gristedes kreeg in 2016 te maken met een winkeldiefstallenplaag waarbij dieven sportzakken vol Häagen-Dazs-roomijs buitmaakten. Ze verkochten de dozen op de zwarte markt door aan eetgelegenheden. De miljardair nam maatregelen en plaatste als testfase in zeker één filiaal slimme camera’s van Clearview AI, ook al is de technologie omstreden en mogelijk ongrondwettelijk.

De startup is voorwerp van een privacy-onderzoek door senatoren in Washington DC. Het bedrijf verklaarde eerder dat enkel ordehandshavingsinstanties in de VS en Canada toegang hebben tot de technologie om criminaliteit tegen te gaan. Begin dit jaar kwam aan het licht dat ook talrijke bedrijven op de klantenlijst staan. Facebook, Twitter en Google-dochter YouTube hebben Clearview AI begin dit jaar al dringend verzocht de verzamelde gegevens uit de database te verwijderen.

Terug naar Catsimatidis. Wat vond zijn bijna dertig jaar oude dochter van het gespioneer van vaderlief? “Ach, da’s gewoon mijn vader”, liet ze optekenen in de krant. Of ze een relatie heeft, of nog single is, is niet duidelijk.  Ze was enkele jaren getrouwd met  Christopher Nixon, kleinzoon van  VS-president Richard Nixon (1913-1994).
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Boedts

  marc deglin ,juist hier moet men ook een bewijs van goed gedrag en zeden binnenbrengen bij het openen van een zaak of werk zoeken ,dan begrijp ik niet waarom er zoveel nachtwinkels en pitakoten zijn ,idem alle werknelers uit het oostblok , en dit allen ten koste van belgen ,om nog maar te zwijgen over het belgische geld dat de grens overgaat en nooit terugkomt

 • marc Deglin

  wat is daar verkeerd aan ? bij de overheid moet je ook een "attest goed gedrag en zeden " binnenbrengen , om er te werken

 • mark germanus

  Toch een interessante uitvinding ! Niet alleen de staat moet alles weten over jou !

 • Urban Vyaas

  Het zijn niet alleen miljardairs die dat doen. Ik ken een hoop mensen die de dates van hun kinderen uitpluizen. En niet alleen die van hun dochters, hoewel de meeste ouders blijkbaar wel een hogere graad van bezorgdheid tonen dan bij de dates van hun zonen.

 • Danny Govaerts

  Voor geld is blijkbaar op deze wereld alles te koop zelfs de privacy van de mensen. De corrupte bedrijven die zich daar mee bezig houden moeten aan een betere controle worden onder worpen.