Microsoft wil met supercomputer wereldproblemen oplossen

Topman Satya Nadella tijdens de opening van het nieuwe kantoor van Microsoft Nederland.
ANP Topman Satya Nadella tijdens de opening van het nieuwe kantoor van Microsoft Nederland.
Microsoft bouwt aan een supercomputer die de rekenkracht bezit om wereldproblemen als de klimaatopwarming op te lossen. Dat zei topman Satya Nadella vandaag tijdens een bezoek aan Nederland.

Het geldt als de heilige graal in de ict: kwantumtechnologie. Waar computers van nu enkel werken op basis van een serie enen en nullen - bits genaamd -  kennen kwantumcomputers die beperking niet. Een quantumbit - of qubit - kan zowel nul als één tegelijk zijn. Dat maakt de rekenkracht exponentieel veel groter.

“De volgende stap in de computerwetenschap is de kwantumcomputer”, zei Nadella vandaag tijdens een speech in de Johan Cruijff Arena. “De wereld kent zoveel onoplosbare problemen. Een kwantumcomputer is ongelooflijk veel sneller dan de computers die we nu bezitten. Wat als we straks een oplossing kunnen vinden voor de opwarming van de aarde?” De in India geboren CEO, die in 2014 Steve Ballmer opvolgde, denkt verder aan het vinden van manieren om efficiënter voedsel te produceren. Ook kunnen medicijnen straks veel doeltreffender worden ingezet.

Momenteel investeert Microsoft miljoenen dollars in de bouw van een kwantumcomputer. De Amerikaanse softwaregigant richtte afgelopen jaren wereldwijd zogenaamde Station Q-laboratoria op, onder meer in Sydney, Santa Barbara, Kopenhagen en Delft. De vraag is hoe lang het gaat duren om zo’n supercomputer te bouwen. Experts denken dat het nog vele jaren zal kosten. 

Google, IBM, Intel

Microsoft is overigens niet het enige bedrijf dat inzet op kwantumcomputers. Ook Google, IBM en chipmaker Intel investeren er grote bedragen in en het algemene beeld is dat zij verder staan. Zo heeft Intel al een testchip gebaseerd op qubits gereed. Volgens Microsoft wedden Google en consorten echter op de verkeerde technologie om kwantumcomputers mogelijk te maken.

Digitale Geneefse Conventie

Nadella predikte in Amsterdam niet alleen de grote mogelijkheden van de snel vorderende technologie, hij waarschuwde ook. Hij wil dat landen daar nu over nadenken en afspraken maken over de ethische toepassing van kunstmatige intelligentie. “Er moet een digitale Geneefse Conventie komen over hoe we als mensheid verantwoordelijk met kunstmatige intelligentie omgaan’’, verwees hij naar de verdragen van Genève die rechtsregels in oorlogssituaties geven.

Microsoft is niet de enige die inzet op kwantumcomputers. Hier een prototype dat IBM in juni tentoonstelde op de computerexpo van Hannover, Duitsland.
EPA Microsoft is niet de enige die inzet op kwantumcomputers. Hier een prototype dat IBM in juni tentoonstelde op de computerexpo van Hannover, Duitsland.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Die gaan doen als de politiek eerst een probleem uitlokken en dan vet betaald om het op te lossen. Begin met je werkslaven te betalen of laat het maken in normale landen waar mensen geen slaven zijn.

 • Patrick Coulier

  @Marc Wouters: Het was wel heel duidelijk meer dan prijs met de laatste Windows10 update. Documenten-folder gewoon weg, audio-driver om zeep bij HP laptops of gewoon unbootable systeem. Zo erg dat MS zelfs de update in allerijl moest terugtrekken... Heeft weinig met Apple te maken naar mijn bescheiden mening. In tegendeel, sommige gebruikers gebruiken beide en kunnen dus vergelijken FEIT ;-)

 • Marc Wouters

  Ik heb geen énkel probleem met Windows 10, ik zie hier dat notoire Applefans dat wel hebben.

 • Patrick Coulier

  Dat ze ne keer beginnen met de veelvuldige aanslepende problemen in Windows10 op te lossen...!

 • werner Van der Kelen

  Skynet in het echt, Cameron had dit in 1984 al voorzien in de film Terminator