Microsoft weigert software met gezichtsherkennings te verkopen aan politie

AFP
Microsoft heeft geweigerd gezichtsherkenningssoftware te verkopen aan de politie in het Amerikaanse Californië. Zij was van plan het systeem te gebruiken voor bodycams en camera's op politieauto’s. Volgens Microsoft zou dat er echter toe kunnen leiden dat vrouwen en minderheden buitenproportioneel vaak onschuldig worden aangehouden.

Het systeem zou verschillende vrouwen en minderheden namelijk minder goed uit elkaar kunnen houden, omdat het voornamelijk wordt getraind met foto's van witte mannen. Volgens persbureau Reuters blijkt uit verschillende onderzoeken dat systemen met kunstmatige intelligentie vaker fouten maken met het identificeren van vrouwen en minderheden.

“Altijd als ze (de politie, red.) iemand tegenhouden, willen ze een gezichtsscan doen’’, zegt Brad Smith, president bij Microsoft. Die scan wordt dan door een database met verdachten gehaald. Maar Smith verwachtte veel onjuiste uitkomsten. “We hebben ze verteld dat deze technologie niet was waar ze naar op zoek zijn.’’

Vrijheden van burgers

De topman deed zijn uitspraken tijdens een conferentie op de Stanford University. Hij zei ook dat Microsoft de software heeft geweigerd te installeren op een cameranetwerk van een onbekende hoofdstad. Volgens de Microsoft-topman zou het fundamentele vrijheden van de burgers in die stad in gevaar kunnen brengen. Smith wilde niet zeggen om welke stad het gaat.

Het niet verkopen aan deze instanties betekent niet dat Microsoft helemaal niet aan overheidsinstellingen verkoopt. Aan een Amerikaanse gevangenis verkocht Microsoft wel haar intelligente software. De overweging daar was dat een gevangenis een afgesloten gebied is en dat het juist de veiligheid zou vergroten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.