Microsoft steekt een miljard in AI-onderzoek: “Kan de koers van de mensheid bepalen”

Microsoft-CEO Satya Narayana Nadella.
AFP Microsoft-CEO Satya Narayana Nadella.
Microsoft steekt 1 miljard dollar in een groep die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. OpenAI gaat de Azure-clouddiensten van Microsoft ontwikkelen. Daarnaast gaan Microsoft en OpenAI samen technologie ontwikkelen voor supercomputers. Het is de bedoeling dat de kunstmatige intelligentie zichzelf nieuwe vaardigheden kan aanleren en verschillende taken kan uitvoeren, net als mensen. ‘Kunstmatige Algemene Intelligentie’, noemen Microsoft en OpenAI dat. Nu kan kunstmatige intelligentie één specifieke taak heel goed uitvoeren.

"De schepping van Kunstmatige Algemene Intelligentie wordt de belangrijke technologische ontwikkeling in de menselijke geschiedenis. Het kan de koers van de mensheid bepalen. Het is cruciaal dat de technologie veilig wordt ingezet en dat de economische voordelen overal terechtkomen", zei de leider van het project, Sam Altman.

OpenAI is in 2015 met veel tamtam in het leven geroepen. Onder de initiatiefnemers zijn belangrijke mensen uit Silicon Valley, zoals Elon Musk (Tesla, SpaceX, PayPal) en Peter Thiel (oprichter van Paypal en de eerste adverteerder in Facebook). De groep wil kunstmatige intelligentie ontwikkelen waar de mensheid baat bij heeft. Eerder dit jaar onthulde OpenAI een algoritme dat zelf goed lopende zinnen kan schrijven, waaronder nepnieuws. OpenAI besloot daarom de tekstgenerator niet uit te brengen, uit angst voor de mogelijke gevolgen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Coulier

  MS en AI in 1 zin, dat komt nooit goed... Gebaseerd op 40j ervaring met MS streken ;-)

 • Geert Vaelen

  En dan hopen dat die AI steeds bij een nieuwe vaardigheid vraagt of ie het mag uitvoeren en dat je JA moet zeggen. Als AI de vrije loop mag gaan, dan krijg je Terminator toestanden, die kunnen we wel missen. Er zijn genoeg films gemaakt die de nadelen van AI mooi aankaarten al er te weinig is nagedacht over de gevolgen, vastgelegde beperkingen en beveiligingen.

 • Guy Rutten

  Dus een Amerikaanse groep (met iemand als Thiel, adviseur van Trump) gaat i.k.v. AI bepalen 'waar de mensheid baat bij heeft'. Dan krijg ik nog meer de bibbers van AI. Hawking noemde AI ooit het potentieel einde van de mensheid en ik vrees dat hij gelijk had. Facebook heeft bv. een paar jaren geleden een AI-experiment moeten stoppen omdat 2 chatboxen tegen elkaar begonnen spreken in een taal die geen mens begreep. Er moeten minstens duidelijke internationale (o.a. ethische) regels komen.

 • Jan hertogs

  Oei....als ze dat doen zit er meer aan vast.....opletten dus!

 • Christian Smets

  Oei! Als Microsoft er zich mee gaat bemoeien loopt het gegarandeerd foutief af!