Microsoft bouwt nieuwe browser op Google-technologie

ANP XTRA
Microsoft gaat de internetbrowser Edge in de toekomst opbouwen rond technologie van zijn concurrent Google. De Amerikaanse softwaregigant heeft dagenlange geruchten daarover bevestigd. Er komt ook een versie voor Mac-computers en computers met oude versies van Windows.

Microsoft bevestigt dat het Edge gaat opbouwen rond de "web-engine" Chromium. Dat is opensource-technologie waarop ook Googles eigen Chrome-browser is gebaseerd. Chrome is marktleider met ruim 60 procent marktaandeel. Microsoft, dat zelf ooit oppermachtig was met Internet Explorer, wist op drie jaar tijd met Edge slechts enkele procenten marktaandeel te veroveren.

Dat ook Edge nu op Google-technologie wordt gebouwd, baart Mozilla zorgen. Dat bedrijf maakt Firefox, een browser die op ongeveer 5 à 10 procent van de laptops en pc's wordt gebruikt. "Microsoft geeft Google nog meer controle over het online-leven", zegt Mozilla-topman Chris Beard. Nu al zorgen webdesigners in de eerste plaats dat hun websites goed werken met Chrome. "Google machtiger maken, is op meerdere vlakken riskant", stelt Beard. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Vanderaert

  Edge is bizar. Van een bedrijf met een budget als dat van Microsoft zou je toch mogen verwachten dat ze een beetje investeren in hun product. Maar eerst kwam Edge zonder de mogelijkheid van plugins, al lichtjaren achter op Google. De ervaring op zich was fijn, als je bleef bij gewoon wat browsen. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. De meest bizarre fouten bij invullen van internetformulieren e.d. Bizar dat Microsoft niet eens moeite doet. Waarom dan beginnen met Edge vraag ik me af?

 • Marc Spandel

  Het was heel moeilijk, maar ik heb Microsoft edge van mijn PC kunnen verwijderen, en nu dit stuk spionsoftware van Microsoft niet meer in de achtergrond meedraait, werkt mijn PC een stuk sneller dan voorheen!

 • jan geens

  Edge, de applicatie om een deftige browser te downloaden ....

 • Gino Denil

  Windows is eigenlijk al een Unix variant. MacOS ook. En waarom er Microsoft nog bij nemen als spion. Is Google niet voldoende. Gebruik dan gewoon de Chrome browser. Maar er zijn leuke alternatieven die je meer controle over de browser en je eigen PC geven. Zoals Opera, Firefox en nu ook Vivaldi.

 • Raphael Kerser

  Volgende Windows gebaseerd op een open source linux kernel?