Mark Zuckerberg onder vuur: "Ik vind niet dat we berichten van Holocaustontkenners op Facebook moeten verwijderen"

Facebook-topman Mark Zuckerberg.
EPA Facebook-topman Mark Zuckerberg.
Facebook-topman Mark Zuckerberg is  onder vuur komen te liggen na een opmerkelijke uitspraak. In een interview over misinformatie gebruikte hij de Holocaust als voorbeeld. "Ik ben joods en er zijn mensen die de Holocaust ontkennen. Ik vind dat kwetsend. Maar ik geloof niet dat wij zulke berichten moeten verwijderen. Mensen maken fouten. Ik denk niet dat zij het expres fout hebben. Ik maak ook fouten als ik in het openbaar spreek", zei Zuckerberg tegen de techsite Recode.

Zuckerberg krijgt nu veel kritiek. "Het ontkennen van de Holocaust is een bewuste, opzettelijke en langdurige misleiding door antisemieten. Het is niet te ontkennen dat het hatelijk, kwetsend en bedreigend is. Facebook heeft een morele en ethische plicht de verspreiding ervan tegen te gaan'', zo verwoordde Jonathan Greenblatt van de joodse organisatie Anti-Defamation League zijn verontwaardiging.

"Meest gedocumenteerde wreedheid uit geschiedenis"
Ook de joodse belangenorganisatie Simon Wiesenthal Center reageert teleurgesteld. "De Holocaust is de meest gedocumenteerde wreedheid uit de geschiedenis", aldus rabbijn Abraham Cooper. "De ontkenning ervan is een hoax: zoiets mag niet op Facebook onder het mom van de 'vrije uitwisseling van ideeën'. Het idee is gewoon gebaseerd op een onwaarheid." 

"Holocaustontkenners zijn er in twee soorten - diegenen die niet willen geloven dat er een Auschwitz was en diegenen die het werk willen afmaken, zoals Iran", gaat hij verder. Volgens Cooper kreeg het Simon Wiesenthal Center in 2009 de garantie van Facebook dat propagandaposts met Holocaustontkenningen van landen als Iran verwijderd zouden worden.

Door het stof
Na alle kritiek ging Zuckerberg door het stof. "Ik vind ontkenning van de Holocaust persoonlijk diep beledigend, en ik wilde de bedoelingen van de ontkenners absoluut niet verdedigen'', zei hij.

Facebook voegde er nog aan toe dat zulke berichten minder prominent in tijdlijnen van gebruikers komen te staan, in de hoop dat ze zo minder snel worden verspreid. "De verspreiding van misinformatie verminderen -en ze dus niet compleet verwijderen- is de juiste balans tussen vrije meningsuiting en een veilige omgeving."
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Dus men wil grote bedrijven laten bepalen wat men wel- of niet kan/mag zeggen? Dat gaat er wel een beetje over, nietwaar? Laat mensen zelf beslissen of ze dergelijke uitspraken willen lezen of niet. Zo wilde men destijds ook dat Steam (Valve) zou beslissen welke spellen wél en welke spellen er niet door de beugel konden. Gelukkig nam Steam de juiste beslissing: "wij zijn de morele politie niet, laat de consument zelf bepalen wat hij/zij wil kopen", was hun antwoord. Prima toch?

 • annelies dilien

  Maar wel pagina's over de beide wereldoorlogen verwijderen die enkel vanuit een historisch standpunt werken!!! Het 1 na het andere account word geblokkeerd. Op instagram worden er shadowbans gebruikt. Geloof het of niet...maar er zijn nog heel veel mensen geïnteresseerd in wat er vroeger gebeurt is, zonder extreem rechtse bedoelingen of dergelijke. Vrijheid van spreken is er allang niet meer.

 • Jean West

  Gans Turkije ontkent toch ook de genocide tegen de Armenen en dit is niet strafbaar zoals de Holocaust ontkennen.

 • Marc De Vos

  Vrijemeningsuiting is dit. Wanneer iemand dit post bepaal je toch zelf of je dit gelooft of niet.

 • André Peeters

  Van Nieuwenhuyzen weet blijkbaar nog niet dat de Belgische wetgeving zo voor de vrije meningsuiting is dat het bij wet verboden is de holocaust te ontkennen. Zo vrij zijn wij hier in ons denken waarmee ik niet wil zeggen dat ik een ontkenner ben maar me wel vragen stel bij het wettelijk gebod hoe ik moet denken.