Mark Zuckerberg geeft toe dat Facebook Russische inmenging onderschat had: “Iets heel belangrijks over het hoofd gezien”

Screenshot
Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft een interview gegeven over de vele schandalen rond Facebook de laatste maanden. Zo sprak hij onder meer over de zaak rond Cambridge Analytica, over de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en het lekken van de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers. Hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. 

Zo zegt Zuckerberg dat hij de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen via Facebook te laat heeft opgemerkt en vooral heeft onderschat.

Gecoördineerd

“In 2016 hebben we iets heel belangrijks over het hoofd gezien. De poging van Rusland om een soort gecoördineerd informatiecampagne te voeren op Facebook en op het internet in het algemeen, is niet iets wat we hadden verwacht”, vertelt hij.

“Verkiezingen zijn altijd een hoog beveiligd evenement en we verwachtten wel cyberaanvallen. En die hebben we gevonden. Rusland heeft geprobeerd om bepaalde profielen te hacken. We hebben dat verteld aan die mensen, aan de FBI. Maar we hadden niet zo’n gecoördineerde informatiecampagne verwacht en zaten er niet bovenop.

Zekerheid

Velen verwijten Facebook een gebrek aan transparantie en dat er veel te laat gereageerd werd. “Ik weet dat mensen soms zeggen: hoe kon je dit nu niet weten”, reageert de Facebookbaas. “Maar in sommige van die zaken kan je niet zomaar zeggen: ‘dat land zit erachter’. Vooraleer mijn bedrijf zoiets zegt, wil ik wel héél zeker zijn dat dat zo is.”

 In beroep tegen Britse privacyboete

Intussen heeft Facebook beroep aangetekend tegen de boete die het kreeg voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Facebook kreeg van de Britse privacywaakhond ICO eerder de hoogst mogelijke boete van 500.000 pond wegens het doorspelen van informatie. 

Volgens de ICO heeft Facebook de wet overtreden door de persoonlijke info van Facebookgebruikers onvoldoende te beschermen. Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van gebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Na diepgravend onderzoek van de waakhond is niet met zekerheid vast te stellen dat ook de gegevens van Britse gebruikers zijn gedeeld. Daarmee is de angel uit de argumentatie van de ICO, meent het techbedrijf.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Vanbelleghem

  Wanneer komt er een algemeen verbod op facebook ? Mensen gaan dan weer buiten komen . Pastoor suikerberg kan het goed uitleggen en ze lopen er allemaal in .

 • Kris Verbeek

  Marc Zuckerberg heeft echt geen clou meer. Volledig het Noorden kwijt. Schaf FB gewoon af. Het creeert enkel maar problemen en nu niet alleen voor de onnozele gebruikers, maar zelfs voor de veiligheid en stabiliteit van naties.

 • Artuur Lemmens

  Wederom fake news. Stop daar eens mee, onnozel facebook.

 • Janneke Alsberg

  Hij moet niet meer anders doen dan toegeven dat Facebook ´´fouten heeft gemaakt´´ Totaal ongeloofwaardig en onbetrouwbaar, dat apparaat

 • Fred Pauwels

  Zeer waarschijnlijk een slimme jongen en een bekwame programmeur, maar blijkbaar geen bekwame manager, die zoals Trump wel de touwtjes in handen blijft houden en zij eigen wil op legt. En dat is zowat voor God gaan spelen. Hoog tijd dat die monopolies worden verbroken anders blijven wij een speelbal van enkelingen. Wanneer was dat weer, dat onze ouders dat hebben mogen ervaren?