Een wafer die de kleine microchips van 2 nm bevat.
Volledig scherm
Een wafer die de kleine microchips van 2 nm bevat. © via REUTERS

Kleinste en krachtigste microchip ooit ontworpen door IBM

IBM heeft de kleinste en krachtigste microchip ooit ontworpen. Het is een uitdaging om de chips tegelijkertijd kleiner, sneller, krachtiger en energie-efficiënter te maken. IBM beweert dat ze daar in geslaagd zijn, met een nieuwe microchip die werkt met 2 nanometer-procestechnologie. 

3 reacties

 • Andre van deun

  1 maand geleden
  Het mijnen van cryptomunten zal er enorm op vooruitgaan.
 • Patrick Marinus

  1 maand geleden
  2 nanometer (2nm) dat is 0,000000002 meter of 2 miljoensten van een millimeter. Toch knap dat mensen zo iets kunnen maken. Tegenwoordig kunnen ze in een laboratorium al transistoren maken ter grootte van een koolstofmolecule en dat is nog kleiner.
 • Patrick Van Lersberghe

  1 maand geleden
  En ik die dacht dat het scherm van mobiele telefoons de grote energiesloop waren
 1. Bitcoin neemt duik na FBI-operatie tegen hackers: is cryptomunt dan toch niet zo veilig en anoniem?
  10

  Bitcoin neemt duik na FBI-operatie tegen hackers: is cryptomunt dan toch niet zo veilig en anoniem?

  Een hackersgroep kon vorige maand voor 4,4 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) aan bitcoin lospeuteren bij de Amerikaanse oliepijplijnoperator Colonial Pipeline, maar nog geen maand later slaagden speurders er alweer in om zo’n 2,3 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) te recupereren. Op de cryptomarkt zijn hierdoor zorgen ontstaan dat de bitcoin toch niet zo veilig en anoniem blijkt te zijn als gedacht. Zijn die bekommernissen terecht? Eerder niet, geeft expert Nic Carter aan in Amerikaanse media. “Bitcoin functioneerde perfect.” Het waren wellicht de cybercriminelen zelf die een steek lieten vallen in hun beveiliging.
 2. Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf kijktips voor het weekend. Aangezien de Rode Duivels pas maandag opnieuw aan de bak moeten op het EK voetbal vulden wij onze Kijkgids voor u aan met Streamz Original ‘Glad ijs’, een kersverse parel uit de stal van Pixar en ‘Physical’, een nieuwe komedie-dramaserie in een eighties-sausje. Dit is onze streaming top vijf!

iHLN