Kim Dotcom verliest beroep tegen uitlevering

In Nieuw-Zeeland heeft een rechtbank vandaag het beroep van Kim Dotcom, de oprichter van de downloadwebsite Megaupload, tegen zijn uitlevering naar de Verenigde Staten afgewezen. De 44-jarige Duitser legt zich echter niet neer bij de uitspraak en stapt naar het hooggerechtshof.
AFP In Nieuw-Zeeland heeft een rechtbank vandaag het beroep van Kim Dotcom, de oprichter van de downloadwebsite Megaupload, tegen zijn uitlevering naar de Verenigde Staten afgewezen. De 44-jarige Duitser legt zich echter niet neer bij de uitspraak en stapt naar het hooggerechtshof.
In Nieuw-Zeeland heeft een rechtbank vandaag het beroep van Kim Dotcom, de oprichter van de downloadwebsite Megaupload, tegen zijn uitlevering naar de Verenigde Staten afgewezen. De 44-jarige Duitser legt zich echter niet neer bij de uitspraak en stapt naar het hooggerechtshof.

Dotcom, wiens echte naam Kim Schmitz is, werd in 2012 samen met zijn ex-collega's Mathias Ortmann, Bram van der Kolk en Finn Batato in Nieuw-Zeeland opgepakt omdat Megaupload er in de VS van wordt beschuldigd voor minstens 500 miljoen dollar aan auteursrechten te hebben ontdoken door illegale verspreiding toe te staan. In totaal werden er dertien aanklachten geformuleerd.

Een lokale rechtbank besliste in 2015 dat het viertal uitgeleverd kon worden aan de VS, waarna de uitspraak in februari 2017 in tweede aanleg werd bevestigd door het High Court in Auckland. Vandaag bleef de uitspraak ook onveranderd voor het hof van beroep in Wellington.

"Teleurgesteld in het oordeel"

Dotcom zal het hier echter niet bij laten, laat een van zijn advocaten Ira Rothkan via Twitter weten. "We zijn teleurgesteld met het oordeel van het hof van beroep", luidt het. "We zijn nu naar drie rechtbanken geweest met elk een andere juridische analyse - waarvan één zelfs dacht dat er helemaal geen inbreuken op het auteursrecht waren. We zullen naar het hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland stappen."

Indien ook dat het licht op groen zou zetten, ligt de eigenlijke beslissing over de uitlevering nog bij de Nieuw-Zeelandse minister van Justitie Andrew Little. In de VS riskeert het viertal zware celstraffen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jurgen Van Den Bergh

    Die man is rijk geworden door massale inbreuken op copyright. Stelen van en rijk worden door andermans creativiteit. Ik kan daar niet mee lachen, en de Amerikanen duidelijk ook niet. Hopelijk belandt hij voor jaren achter de tralies. Dat is de enige taal die zulk volk verstaat.

  • André Gijbels

    USA leverd nooit onderdanen uit naar het buitenland omdat er een uitlevering is gevraagt , maar andersom moeten zij iedereen hebben die zij vragen tot uitlevering, een omgekeerde wereld zij spelen voor de politie van de wereld, maar zij willen nergens van beschuldigd worden van andere