Gesponsorde inhoud

Kan jij binnenkort op supersnel glasvezelinternet surfen? Ontdek het hier

Getty Images/iStockphoto

Muziek luisteren, tv-kijken, gamen, surfen: zowat élke vorm van online thuisentertainment evolueert momenteel razendsnel. Glasvezel ondersteunt al die vernieuwingen. Het internet van de toekomst verschijnt weldra via verschillende providers in ons land.

Vandaag staat het internet van de toekomst klaar. Momenteel rolt Fluvius immers ‘glasvezel-tot-in-de-woning’ uit in 5 pilootgebieden.

Wat is er zo goed aan?
Glasvezel telt twee grote technologische voordelen. Het optisch signaal laat toe dat gegevens aan zeer hoge frequenties verzonden kunnen worden, met een mogelijk veel snellere datacommunicatie. Die snelheid hangt uiteraard mee af van het toestel waarmee je surft: zowel de modem thuis als de apparatuur in de centrale.

Daarnaast is elke glasvezelaansluiting individueel: per woning. En dat geldt niet alleen voor huizen. Ook elk appartement krijgt zijn eigen privékabel. Het belangrijkste voordeel? Nooit haperingen, ook niet wanneer je met meerdere mensen tegelijk series streamt, 4K-televisie kijkt of belt via Skype of WhatsApp.

Waarom is nog meer bandbreedte nuttig?
Voor thuiswerkers, thuisonderwijs en bovenal voor thuisentertainment! Nieuwe technologische evoluties maken online home entertainment de komende jaren nog een stuk imposanter. Maar tegelijk stellen die nieuwe vormen ook hoge interneteisen.

Films & series
Film-, serie- en tv-fans streamen almaar meer titels. Ze doen dat onder meer via video on demand, Netflix en Chromecast-apps als VRT.nu, Stievie, en de VTMGo-app. Sommige programma’s zijn vandaag te bekijken in 4K-beeldresolutie. Daar heb je vandaag al een stabiele en snelle internetverbinding voor nodig.

En die wordt de komende jaren nog belangrijker, wanneer ook 8K (de opvolger van 4K) zijn intrede doet. Nu al zijn er bijvoorbeeld op YouTube 8K-video’s beschikbaar om te bekijken. Het streamen van dergelijke grote bestanden vreet bandbreedte.

Videogames & virtual reality
Games dan. Online multiplayer-wedstrijden stellen best hoge eisen aan je internetverbinding, en dat geldt evenzeer voor virtual reality-toepassingen. Reken daarbij dat steeds meer games in streaming-versies via cloud-diensten aangeboden worden, en op schijfjes draaiende spelconsoles dreigen te verdwijnen. En het is duidelijk: ook bij games worden internetbandbreedte en -stabiliteit de komende jaren almaar belangrijker.

Hi-res audio
Muziekfans? Spotify denkt eraan om de streamingkwaliteit te verhogen, TIDAL is het neusje van de zalm voor hi-res audio en ook internetradiozenders bieden hun programma’s in steeds hogere geluidskwaliteit aan. Dat is fijn nieuws voor je oren. Op voorwaarde dat je internetsnelheid het toelaat uiteraard.

De toekomst begint nu
Vandaag voltrekt zich in woningen al vaak een variant op het volgende scenario. Broer zit online te gamen, zus kijkt een film in 4K terwijl papa hi-res audio streamt en mama online een fotoalbum samenstelt. Koppel dit patroon aan de technologische evoluties binnen home entertainment, en het is duidelijk: glasvezel ondersteunt mee de toekomst.

Benieuwd of jouw woning aangesloten wordt op het Fluvius-glasvezelnetwerk? Check het op glasvezel.fluvius.be.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Kool

  Dus men gaat alle (secundaire ) de straat coax-kabels langs de straten vervangen en ook alle aansluiten huis per huis met glasvezel voorzien en dan aankoppelen aan de modem , of komt er wifi straat per straat met zender en ontvanger ,of gaan ze dat supersnel wifinetwerk door een coaxkabettje van 6mm sturen , sommige huis aansluitingen gaan tot 40m lengte ! Zoals een dikke waterbuis aansluiten op een dun buisje dan gaat de uitstroom snel verminderen.

 • Jef Pauwels

  Zitten in het proefproject. Wordt hier gratis binnengebracht. Wat moet je nog meer hebben?

 • HIlde Roels

  En niemand die zich afvraagt wat het met ons milieu en gezondheid doet ! Alles gaat al snel genoeg......

 • Nicolas Jansen

  Alle da's dan 3 keer aan de kassa passeren 1 keer voor de glasvezelkabels 2de keer voor de snelle internet En dan een 3de keer voor nieuwe apparatuur die die hoge snelheid aan kunnen