Exclusief voor abonnees

Journaliste waarschuwt voor de macht van Tinder: “Hun belang is dat we géén partner vinden”

Het ontwerp van de app is gebaseerd op het principe van een fruitautomaat.
Tinder Het ontwerp van de app is gebaseerd op het principe van een fruitautomaat.
Journaliste Judith Duportail deed onderzoek naar Tinder. Ze legt uit hoe het komt dat datingapps zo verslavend zijn en waarschuwt dat we de verantwoordelijkheid om een partner te vinden in de handen leggen van bedrijven die beslist niet dezelfde belangen hebben als wij.

“Ik vroeg Tinder om mijn data”, schreef de Franse journalist Judith Duportail in 2017 in The Guardian, “en ze stuurden me 800 pagina’s met mijn diepste geheimen.” Het krantenartikel mondde uit in een boek, ‘L’amour sous algorithme’, dat eerder dit jaar verscheen in Frankrijk en inmiddels in verschillende talen wordt vertaald. Ook is er al een documentaire in de maak.

In haar boek doet Duportail verslag van haar onderzoek: hoe werkt Tinder precies en is het bedrijf daar wel eerlijk over? Want nu het flirten en versieren zich steeds meer op apps afspeelt, groeien ook de zorgen: wat betekent dit voor onze privacy? En is het wenselijk dat die bedrijven in Silicon Valley zoveel macht krijgen over onze intieme relaties?

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.