Japanse cryptobeurs opnieuw open na megaroof, gebruikers halen meteen slordige 300 miljoen euro weg

EPA
De gebruikers van de Japanse cryptobeurs Coincheck hebben gisteren 40,1 miljard yen (300 miljoen euro) van hun accounts gehaald. Coincheck meldt dat aan persbureaus Reuters en Bloomberg. Het was de eerste dag dat de beurs weer open was na een grote kraak.

Vorige maand raakte bekend dat Coincheck voor 500 miljoen euro aan zogeheten NEM was kwijtgeraakt. De NEM is een virtuele munt, net als bijvoorbeeld de bitcoin. Na de roof werd de handel grotendeels stilgelegd. Het betrof een van de grootste berovingen van digitaal geld ooit en zorgde wereldwijd voor een dip onder alle grote cryptovaluta. Het is niet bekend of de daders zijn achterhaald. Zuid-Korea onderzoekt of Noord-Korea er mogelijk bij betrokken was.

Om weer open te mogen, heeft Coincheck aan de Japanse toezichthouders moeten uitleggen hoe de kraak kon gebeuren, hoe de gedupeerden worden geholpen en wat het bedrijf doet om herhaling te voorkomen. De toezichthouders zijn die uitleg nog aan het bestuderen. Als ze niet tevreden zijn met de antwoorden, moet Coincheck mogelijk alsnog stoppen.

Coincheck Inc COO Yusuke Otsaka spreekt de media toe in Tokio.
REUTERS Coincheck Inc COO Yusuke Otsaka spreekt de media toe in Tokio.2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Filip Vanlaeken

    Hoe kan dat nu : men hoort altijd "blockchain maakt diefstal onmogelijk door het 'distributed ledger'" of nog : als er een log ingebouwd is kan men toch makkelijk controleren of een munt uit de diefstal komt ? Er klopt iets niet.

  • Ramon Simon

    Nochtans vandaag een aantal munten goed gestegen. Maar waarom laten mensen hun geld bij coincheck staan als het om grote bedragen gaat?