Zuckerberg wil niet dat Facebook over waarheid moet oordelen: sociale media mogen geen "waarheidsbeslechters" zijn

Mark Zuckerberg.
Tobias Hase/dpa Mark Zuckerberg.
Volgens Facebook-boegbeeld Mark Zuckerberg mogen de grote sociale mediabedrijven zich niet positioneren als gatekeepers van online politieke uitingen. Amerikaans president Donald Trump heeft ermee gedreigd die bedrijven regels op te leggen.

"Ik denk niet dat Facebook of internetplatforms in het algemeen over de waarheid zouden moeten oordelen", zei Zuckerberg donderdag in een interview met kabelnieuwszender CNBC. Hij gewaagde van een "gevaarlijke lijn".
Volgens het Witte Huis vaardigt Trump later op de dag een decreet omtrent sociale media uit. De krant New York Times bericht dat dit de bescherming van deze bedrijven kan eroderen wat betreft verantwoordelijkheid voor wat men op hun platforms post.

Eerder deze week ontstak Trump in woede nadat Twitter een fact check plaatste bij een van zijn tweets omtrent stemmen per post.

Zuckerberg zei dat Facebook "niet wil uitmaken wat waar of vals is" in politieke uitingen. Niettemin kent zijn bedrijf naar eigen zeggen haar grenzen, bijvoorbeeld omtrent onjuiste medische informatie of kwakkels.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vincent De Wolf

  Ofwel zijn social media hoofdelijk verantwoordelijk en verkrijgen daarmee het recht om informatie te selecteren ofwel dienen ze zich volledig afzijdig te houden en verkrijgen daardoor onschuld betreffende de informatie die op hun netwerk terug te vinden is. Dit natuurlijk steeds enkel betreffende informatie die niet inherent strafbaar is. Nu eten ze van beide walletjes wat in de US niet mogelijk is...

 • raf peeters

  Facebook zou moeten verboden worden ,er zijn al meer mensen in hun ongeluk gelopen en meer scheidingen voltrokken door de roddel dat goed is.Te pas en onpas kan zowat iedereen een ander zijn privè te grabbel gooien.Je kan van jezelf voor mij part alles posten ,van zodra het gaat over derden zou het niet mogelijk mogen zijn.

 • Heinrich Wolf

  Facebook heeft zich en zijn deelnemers wel verplicht om geen vulgaire taal te gebruiken en niemand van iets te beschuldigen waar geen bewijs van geleverd kan worden. Trump is van dit soort misbruiken de grootste "provider". Mark Zuckerberg begint nattigheid te voelen.

 • Patrik De Weirdt

  Gevaarlijke uitspraak. Als hij dit echt meent, dan geeft hij een vrij forum voor elke pedofiel, terrorist, Hitler-vereerder, psychopaat, enz... Zij verkondigen immers enkel hun "waarheid". Sociale media zijn mede verantwoordelijk voor hetgeen er op hun platform gezegd wordt.

 • ivan de ridder

  Hoera, flat-earthers / evolutietheorie ontkenners kunnen hun eigen dogma ten volste beleven en een cultus opstarten. Kwakzalvers mogen hun wondermiddelen promoten. Waartoe dienen wetenschap en geschiedenis indien iedereen een foutieve en al dan niet gevaarlijke opinie kan verspreiden? Sociale media dienden ooit om bruggen te bouwen wereldwijd, deze stelling zorgt enkel voor het ontstaan van extremere uitersten.