Zuckerberg noemt Facebook “trots Amerikaanse bedrijf” in vrijgegeven verklaring voor hoorzitting Congres

Facebook Mark Zuckerberg getuigt in oktober 2019 voor het House Financial Services Committee.
AFP Facebook Mark Zuckerberg getuigt in oktober 2019 voor het House Financial Services Committee.
Facebook is een “trots Amerikaans bedrijf”, dat niet geslaagd zou zijn zonder “wetten die concurrentie en innovatie aanmoedigen”. Dat zal topman Mark Zuckerberg vandaag zeggen in een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres. 

Samen met de topmannen van drie andere Amerikaanse internetbedrijven zal Zuckerberg in een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden aan de tand gevoeld worden over anti-concurrentiepraktijken. Ook Sundar Pichai, van Googles moederbedrijf Alphabet, Apple-CEO Tim Cook en Amazon-topman Jeff Bezos zullen tijdens de zitting gehoord worden. De vier bedrijven krijgen al langer te horen dat ze te dominant geworden zijn.

Zuckerbergs schriftelijke getuigenis werd dinsdag lokale tijd al openbaar gemaakt. “We geloven in bepaalde waarden - democratie, concurrentie, inclusie en vrijheid van meningsuiting - waarop de Amerikaanse economie is gebouwd”, staat in de schriftelijke verklaring. Hij roept de parlementsleden dan ook op tot economisch patriottisme. “Er bestaan geen garanties dat onze waarden gaan winnen. China, bijvoorbeeld, bouwt zijn eigen versie van internet gebaseerd op heel andere ideeën, en exporteert deze visie.”

Zuckerberg hernieuwt ook zijn oproep tot overheidsregulering. Hij heeft eerder opgeroepen tot meer wetten op gebieden waar het bedrijf eerder juist op is bekritiseerd, zoals schadelijke inhoud op sociale media, verkiezingsintegriteit en privacy.

Concurrentie

De miljardair anticipeert zo op kritiek van zowel Democraten als Republikeinen. Democraten menen dat Facebook te laks omspringt met de verspreiding van fake news door onder meer president Donald Trump, bij de Republikeinen is dan weer te horen dat ze gecensureerd worden door bedrijven die opgericht werden in het Democratische bastion Californië.

“We concurreren tegen de bedrijven die op deze hoorzitting verschijnen, plus vele anderen die advertenties verkopen en mensen verbinden”, is te lezen in Zuckerbergs statement. “We concurreren ook wereldwijd, inclusief tegen bedrijven die toegang hebben tot markten waar wij niet zijn.”

Overnames

De commissie in het Huis onderzoekt de omvang van de ondernemingen die ervan verdacht worden hun machtspositie in de sector te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen.

Zuckerberg zal overnames door Facebook verdedigen door te zeggen dat het socialemediaplatform bedrijven zoals WhatsApp en Instagram heeft helpen groeien. Beiden zijn eigendom van Facebook.