Zuckerberg blijft 2 maanden thuis bij nieuwe baby

Facebookbaas Mark Zuckerberg met zijn vrouw Priscilla Chan
Privé Facebookbaas Mark Zuckerberg met zijn vrouw Priscilla Chan
Wat doet de ceo van een miljardenbedrijf als er een baby op komst is? Lang was dat alleen een vraag als de ceo in kwestie vrouw was. Maar nu geeft facebookbaas Mark Zuckerberg het antwoord. Hij neemt 2 maanden verlof op als zijn dochter later dit jaar wordt geboren.

Zuckerberg (31) stelt een voorbeeld voor andere werkende vaders. "Heel cool", oordeelt techblog Mashable. "Deze beslissing wordt zeker gezien als een flinke steunbetuiging aan verlengd vaderschapsverlof", meent zakenblad Forbes, dat in hem een krachtig rolmodel ziet dat zorgende vaders in de VS en daarbuiten de standaard kan maken. "Zelfs op directieniveau aarzelen werknemers nu soms nog om verlof op te nemen, uit angst voor negatieve gevolgen op de werkvloer."

Toen in juli bekend werd dat Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan na drie miskramen een dochter verwachten, werd in de Amerikaanse media al meteen de vraag opgeworpen of hij voor de baby zou gaan zorgen. Facebook is immers het bedrijf dat alle werknemers in de VS tot 4 maanden betaald vrij geeft om bij hun pasgeborene te zijn. Als de baas daar zelf gebruik van maakt, kunnen andere ouders dat voortaan ook gemakkelijker doen.

"Onderzoek toont aan dat het beter voor kinderen en gezinnen is als werkende ouders tijd nemen om bij hun baby te zijn", schrijft Zuckerberg nu over zijn 'heel persoonlijke beslissing' op zijn facebookpagina.

Zijn keuze sluit aan bij de leidende rol die techbedrijven in Silicon Valley nemen in het debat over de combinatie van werk en gezin. Firma's als Microsoft, Amazon en Spotify hebben hun verlofregelingen de afgelopen maanden flink uitgebreid - vooral met het doel jong talent aan te trekken.

Netflix geeft zowel vaders als moeders in het eerste jaar na de geboorte net zo veel betaald verlof als ze willen. Daarmee zetten de bedrijven grote stappen vooruit in vergelijking met Nederland, waar vaderschapsverlof na veel discussie wordt uitgebreid van 2 naar 5 dagen.

Bevoorrecht
Maar buiten de technologiesector is de VS nog lang niet zover. Zwangerschaps- of ouderschapsverlof is niet opgenomen in de wet, ook niet voor moeders. Zuckerberg is dus bevoorrecht. Volgens het Bureau Of Labor Statistics heeft slechts 13 procent van de werknemers de mogelijkheid betaald verlof op te nemen om voor een gezin te zorgen.

Mark Zuckerberg met zijn vrouw bij een staatsdiner voor de Chinese president Xi en Peng Liyuan op het Witte Huis
epa Mark Zuckerberg met zijn vrouw bij een staatsdiner voor de Chinese president Xi en Peng Liyuan op het Witte Huis
Privé

Priscilla and I are starting to get ready for our daughter's arrival. We've been picking out our favorite childhood...

Posted by Mark Zuckerberg on  Friday, November 20, 2015