Zo vraag je Google om vergeten te worden

ANP
Als mensen er moeite mee hebben dat informatie over hen op Google te vinden is, kunnen ze de zoekmachine nu vragen om bepaalde artikelen te weren uit de zoekresultaten. Google heeft vandaag een speciaal formulier daarvoor online gezet. Mensen kunnen daar aangeven met welke websites ze een probleem hebben en waarom.

Als mensen een verzoek indienen, betekent het niet automatisch dat Google de informatie wist. Mensen hebben recht op privacy, maar anderen hebben recht op informatie, en juristen van het bedrijf bekijken per geval wat zwaarder weegt. Bovendien gaat Google alleen over de links, niet over de gewraakte artikelen zelf. Mensen kunnen Google dus niet vragen om informatie van internet te halen.

Het Europees Hof van Justitie besliste onlangs dat mensen het recht hebben om vergeten te worden. Google kan daarom worden verplicht om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens te verwijderen uit de zoekresultaten. Dat kan als de informatie op de website "ontoereikend, irrelevant of buitensporig" is.

Sinds de uitspraak hebben al duizenden mensen aan de bel getrokken bij Google. Zo wil een ex-politicus die werkt aan een terugkeer in de politiek, dat de zoekmachine een link verwijdert naar een artikel over zijn wangedrag toen hij in functie was. Een man veroordeeld voor het bezit van kinderporno wil dat links verdwijnen naar pagina's waarop zijn veroordeling wordt gemeld. En een arts wil verwijzingen naar slechte beoordelingen op het internet geschrapt zien.

De zaak bij het Europees Hof was aangespannen door een Spanjaard. Die wilde niet dat Google bij een zoekopdracht naar zijn naam doorverwees naar krantenpagina's over de gedwongen verkoop van zijn huis 15 jaar geleden. Hij vond die informatie niet meer relevant en vond dat hij het recht had 'vergeten' te worden.

Wil u zelf 'vergeten' worden? Hier vindt u het online formulier terug.