Zo stelen dieven razendsnel de gegevens van je Visakaart

ANP XTRA
Binnen de zes seconden kunnen dieven de gegevens van je Visakaart te pakken krijgen. Daartoe laten ze webbots verschillende online winkels bezoeken met zestien cijfers die ze met een slim algoritme vastlegden. Wat de webbots vervolgens doen, is willekeurige combinaties invoeren om de vervaldatum en CVV-code (de drie cijfers aan de achterkant van je kredietkaart) te raden. Dat meldt ZDNet.be.

De truc werkt alleen bij Visa-kaarten want Visa neemt weinig tot geen maatregelen om dit soort fraude te verhinderen. Bij bijvoorbeeld Mastercard zijn deze praktijken onmogelijk aangezien Mastercard een algoritme gebruikt om misbruik op te sporen. Mastercard beweert zelf dat het dergelijk misbruik binnen de tien minuten kan ontdekken.

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle ontdekten de Visa-truc. Zij richten de beschuldigende vinger niet alleen op Visa, maar ook op de webwinkels. Veel online winkels laten immers toe dat je een onbeperkt aantal keren kan gokken naar de cijfers. Een voorbeeld daarvan is de Britse warenhuisketen Tesco. Onlangs werd met bovenstaande werkwijze voor 2,5 miljoen pond buitgemaakt bij deze winkel.

Visa heeft voorlopig nog niet gereageerd op de onthulling. Het is dan ook niet duidelijk of er stappen ondernomen worden om misbruik te voorkomen. De onderzoekers raden iedere Visa-kaartgebruiker aan zijn uitgavenstaat goed in de gaten te houden.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels