Zo ontdek je waar bekende nummers over (kunnen) gaan

A&M
Gaat 'Every Breath You Take' van The Police over een buitensporig verliefd iemand of over een stalker? Hadden al die koppeltjes die twintig jaar geleden 'One' van U2 als openingsdans voor hun huwelijksfeest kozen ongelijk, omdat het net de ultieme breukplaat is? Met een beetje zoeken op het internet word je toch al iets wijzer over de betekenis achter die soms hermetische 'lyrics'.

Dat een betrouwbare internetbron waarop je de betekenis van songteksten kunt opzoeken goud waard is, bewezen ze bij Rap Genius, een website waar bezoekers eenvoudige annotaties kunnen toevoegen aan een hele bibliotheek van rapsongteksten. De oprichters van de site kregen twee jaar geleden een investering van 15 miljoen dollar (11 miljoen euro) binnen van durfkapitaalfonds Andreesen Horowitz, en zijn het aanbod nu aan het uitbreiden naar songteksten in andere genres en de annotatietechnologie aan het verbeteren. Het betekende in ieder geval een nieuwe stap in een kleine niche van websites waarop interpretaties van bekende songteksten staan.

kos (screenshot)

Natuurlijk geven de artiesten en songwriters zelf die juiste interpretatie niet te graag weg, maar de sites in kwestie hanteren een mix van 'wisdom of the crowd' en uittreksels uit interviews met de artiesten om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Zoals Songmeanings en songfacts: de eerste is eigenlijk een veredeld internetforum, de tweede maakt de interpretaties een onderdeel van een hele resem feitjes over iedere songtekst die in zijn bibliotheek staat. Maar de meest bruikbare site is Lyric Interpretations. De site ziet er niet uit, en maakt voor het grootste stuk gebruik van eigen interpretaties van bezoekers, maar het mooie element hier is dat die elkaars analyses punten kunnen geven, waardoor er altijd een topdrie van meest plausibele interpretaties bovenaan staat.

kos (screenshot)

Tot slot moeten we ook nog Kissthisguy vermelden: een site waarop verkeerd geïnterpreteerde songteksten worden verzameld. Het geeft soms hilarische lectuur, en is gebaseerd op het nummer dat wellicht het vaakst verkeerd wordt begrepen: Jimi Hendrix zong in zijn 'Purple Haze' niet 'Scuse me while I kiss this guy', maar wel 'kiss the sky'. Het is maar dat je het weet.

kos (screenshot)