Zo kom je vandaag te weten of ook jouw Facebookdata misbruikt zijn

Gegevens van miljoenen Facebookgebruikers zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Vandaag krijgen Facebookers uitsluitsel daarover.
ANP Gegevens van miljoenen Facebookgebruikers zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Vandaag krijgen Facebookers uitsluitsel daarover.
Vandaag om 18 uur krijgen Facebookgebruikers te zien of hun gegevens bij dataonderzoeker Cambridge Analytica terecht zijn gekomen. Alle Facebookers, ook u en ik, krijgen op dat moment normaal gezien een melding te zien bovenaan hun feed. Dat is althans wat Facebook zelf afgelopen woensdag beloofde.

In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn. De Europese Commissie meldde vrijdag, op basis van info van de sociaalnetwerksite, dat onder hen 2,7 miljoen Europeanen zijn. In België zou het om 61.000 mensen gaan.

Getroffen Facebookgebruikers zullen dus een melding krijgen, die zegt dat de website "This is Your Digital Life" gebruikt is door een of meerdere van hun contacten, waardoor hun gegevens mogelijk aan Cambridge Analytica zijn verkocht. Ook zal Facebook zeggen dat de app ondertussen van het platform is verbannen.

OPROEP: Krijg jij een melding dat je Facebookdata gebruikt zijn? Laat het ons weten via nina.dillen@persgroep.be.

• Alle Facebookers, ook wie niet getroffen is, zullen sowieso bovenaan hun nieuwsoverzicht een link te zien krijgen die hen helpt om te zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Gebruikers zullen apps die ze niet langer willen, kunnen verwijderen.

Een preview van de Engelstalige boodschap die gebruikers vanaf vandaag te zien krijgen.
Facebook Een preview van de Engelstalige boodschap die gebruikers vanaf vandaag te zien krijgen.

Persoonlijkheidstest

Cambridge Analytica verwierf de gegevens van de Facebookers via een persoonlijkheidstest die een aantal van de getroffen gebruikers ingevuld hebben. Daarna kreeg het bedrijf toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden. De overgrote meerderheid van de gedupeerden is Amerikaan.

In België waren er slechts acht mensen die de test uitvoerden. Facebook liet al weten dat de 61.000 getroffen Belgien niet per se allemaal terug te voeren zijn op die acht - ze kunnen ook bevriend geweest zijn met mensen in het buitenland die de test gedaan hebben.

Europees onderzoek

De Belgische Privacycommissie werkt mee aan een Europees onderzoek naar de zaak. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer liet al weten dat getroffen Belgen op de hoogte gebracht zullen worden als daar meer informatie uit komt.
In een bericht op de eigen website lijstte Facebook vorige week al negen veranderingen op die al doorgevoerd werden. "We verwachten dat we de komende maanden nog meer wijzigingen zullen doen", klinkt het.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.

Het logo van Cambridge Analytica.
EPA Het logo van Cambridge Analytica.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan pharma

  Waarom toch al die heisa? Facebook gebruikers zijn mensen die aandacht willen en de meest onnozele dingen "delen"...wel, dat hebben ze dan.

 • Jo Bosman

  @ Guy Beeckmans. ongeacht of u het gebruikt of niet. Toch kent men uw doen en laten. Weet men alles van u en misbruikt men dat. Privacy bestaat al lang niet meer. Ook u gooit alles te grabbel. Nooit gehackt..... U weet het niet eens of als het doen.

 • James Holden

  Het grappige is, iedereen klaagt over Facebook en social media maar gebruikt wel vrolijk de diensten van Google zonder zich daar vragen bij te stellen. Google weet een pak meer dan Facebook.

 • Guy Beeckmans

  Het is vrij simpel......geen facebook.....nooit gehackt

 • Tom Hiel

  Laat die 61000 Belgen samen enkele top advocaten inhuren en gigantische schade claims eisen. Dat zou pas nieuws zijn.

Video