Zo kies je zelf welke info Google van jou bewaart

AFP
Google maakt het sinds deze week gemakkelijker om te zien wat het allemaal over jou weet. De internetreus bundelt alle informatie over privacy in een duidelijk overzicht én maakt het gemakkelijker om die gegevens aan te passen.

Google draait niet rond de pot: "Advertenties maken gratis webservices en inhoud mogelijk", luidt het. Google wil die advertenties zo gericht mogelijk kunnen aanbieden, en wil daarvoor zo veel mogelijk informatie van die gebruiker. Mààr: "We verkopen uw persoonlijke gegevens niet", maakt Google zich sterk.

Het bedrijf wil met de nieuwe site privacy.google.com gebruikers duidelijk maken welke gegevens allemaal worden bijgehouden. En dat zijn er heel wat. Maar het nieuwe overzicht maakt het ook gemakkelijker dan ooit om te kiezen welke info Google wel en niet mag bewaren:

1. Kies of Google jouw interesses mag weten

screenshot

Google legt "op basis van je activiteit in Google-producten" een lijst van onderwerpen aan die je mogelijk interesseren om zo reclame persoonlijker te maken. Je kan die lijst raadplegen en indien nodig aanpassen. Meer info waarom je bepaalde advertenties te zien krijgt vind je in het overzicht 'Over Google-advertenties'.

screenshot

2. Stel in of Google jouw zoekgeschiedenis mag bijhouden

screenshot

Google houdt al jouw zoekopdrachten bij, tenzij je surft in de incognitomodus. En niet alleen de opdrachten worden opgeslagen, ook de resultaten houdt Google bij, "waaronder resultaten uit informatie op uw apparaat (zoals recente apps of namen van contacten die u heeft opgezocht)". Je zoekgeschiedenis kan je beheren bij 'Accountgeschiedenis'.

3. Spreken is anders dan typen
Google bewaart gegevens van gesproken zoekopdrachten nog apart. "Spraak- en audio-activiteit helpt uw stem te herkennen en spraakherkenning te verbeteren door uw spraak- en audio-inputs op te slaan in uw account (bijvoorbeeld wanneer u "Ok Google" zegt om een gesproken zoekopdracht te starten)", luidt het. De data daarvan beheren kan je hier.

4. Video's zijn anders dan tekst
Ook zoekopdrachten op YouTube houdt Google nog apart bij zodat "u in het vervolg sneller kunt zoeken en betere video-aanbevelingen krijgt". En ook die gegevens kan je aanpassen.

5. Google ziet waarnaar je kijkt
Google houdt ook bij naar welke video's je kijkt op YouTube. Heb je per ongeluk op een stout filmpje geklikt? Je YouTube-geschiedenis bewerken doe je hier.

screenshot
screenshot

6. Kies of Google jouw browse- en app-activiteit onthoudt

Dat Google je zoekopdrachten bijhoudt klinkt voor de meeste mensen wel logisch. En gebruikers die inloggen bij de Google-browser Chrome weten ook wel dat hun surfgedrag netjes wordt bewaard. Het bedrijf slaat echter ook appgeschiedenis op, en uitloggen betekent misschien niet helemaal wat je denkt. "Uw zoek- en advertentieresultaten kunnen worden aangepast op basis van zoekactiviteiten op uw apparaat, als u bent uitgelogd", luidt het. Meer info hierover, en manier om dat uit te schakelen vind je op de pagina 'Google Web- en app-activiteit'.

7. Mag Google weten waar je bent?

screenshot

Het feit dat Google locatiedata bewaart heeft al een paar keer geleid tot verontwaardiging. "Met Locatiegeschiedenis wordt een kaart gemaakt van waar u naartoe gaat met uw ingelogde apparaten. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld beter zoeken op kaarten en krijgt u betere routebeschrijvingen", luidt het. Maar ook deze geschiedenis, die enkel zichtbaar is voor jou, kan je eenvoudig verwijderen.

8. Mag Google jouw batterijstatus, sensordata etc. weten?

screenshot

Google kan ook data van je tablet en smartphone bewaren, zoals contacten, agenda's, apps, muziek, batterijstatus en sensorgegevens. "Google helpt u evenementen, mensen en andere zaken die u interesseren, gedurende de dag bij te houden", klinkt dat dan. "Hiervoor worden in Apparaatgegevens uw contacten, agenda's, alarmen, apps, muziek, films, boeken en overige inhoud privé opgeslagen. Tevens wordt de status van uw apparaten opgeslagen, bijvoorbeeld of het scherm is ingeschakeld, de accustatus, de kwaliteit en duur van netwerkverbindingen als wifi en Bluetooth, gegevens van touchscreen en sensoren, en crashrapporten." Volgens het bedrijf krijg je zo "de meest nauwkeurige resultaten en suggesties". Wanneer je de optie inschakelt geldt ze voor alle toestellen waarop je ingelogd bent met je Google-account. Het menu 'Apparaatgegevens' laat je toe de data te beheren.