Zo kan je zelf de verspreiding van nepnieuws op Facebook stoppen

Facebook
De Amerikaanse verkiezingen werden beïnvloed door nepnieuws, sommigen experts beweren zelfs dat Donald Trump zonder die valse berichten niet gewonnen zou hebben. Facebook ligt sindsdien erg onder vuur, omdat het bedrijf achter de sociaalnetwerksite niet genoeg zou hebben gedaan om de verspreiding ervan tegen te gaan. Maar wist je dat je zelf stappen kan ondernemen om vals nieuws in de kiem te smoren? Je leest hieronder hoe.

Critici zeggen dat sommige kiezers na het lezen van valse berichten op Donald Trump hebben gestemd. Facebookbaas Mark Zuckerberg wilde eerst niets weten van de kritiek. Hij zei dat 99 procent van wat mensen op Facebook lezen klopt, en dat de rest geen invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag. Maar nog geen week geleden maakte Zuckerberg bekend toch de strijd met nepnieuws aan te gaan. Zo zouden gebruikers mogelijk een waarschuwing te zien krijgen als ze een verhaal lezen dat onzin lijkt te zijn.

Je kan echter zelf ingrijpen wanneer je een nepverhaal ziet circuleren, helaas zijn slechts weinig gebruikers op de hoogte van deze functie.

AP

1. Waneer je valse informatie ziet, klink dan op het 'v'-menu in de rechterbovenhoek van een post. 

Facebook

2. Dan rolt er een menuutje uit. Daar kun je de optie kiezen 'Bericht rapporteren'. 

3. Kies dan 'Ik vind dat dit niet thuishoort op Facebook'.

Facebook

4. Vervolgens kan je aangeven waarom dat bericht niet thuishoort op Facebook dankzij de optie 'Het nieuwsbericht is nep'. 

Facebook

5. Zo heb je aan Facebook laten weten dat het bedrijf stappen moet ondernemen om ervoor te zorgen dat dit verhaal niet meer verspreid wordt.

Denk ook zelf na

Maar het is ook belangrijk dat je zelf goed beseft wat je deelt. Lees alle links en posts voor je ze deelt of liket. Vraag jezelf steeds af: heb ik deze bron/website al eens gezien? Is het verhaal gebaseerd op betrouwbare bronnen of sites? En als laatste: berichten andere, betrouwbare sites ook over dit gebeuren/fenomeen?