YouTube verbant video's met instructies voor hacken

AP
YouTube is de regel waarbij er geen video’s met instructies voor hacken en phishing worden toegestaan, aan het handhaven. Dat bleek toen het platform per ongeluk een educatieve video van ‘white hat’-beveiligingsexperts weigerde.

Kody Kinzie van YouTube-kanaal ‘Cyber Weapons Lab’ meldde dat hij een waarschuwing van YouTube kreeg toen hij een video over het afsteken van vuurwerk voor 4 juli (Onafhankelijkheidsdag in Amerika) wilde uploaden. Die upload werd echter geweigerd en Kinzie werd verwezen naar de nieuwe regel die YouTube handhaaft: instructies voor hacken en phishing worden verbannen van het platform.

‘Cyber Weapons Lab’ publiceert video’s over hacking voor zogenaamde white hats, hackers die hun vaardigheden legaal en voor het goede doel inzetten. Tegenover de Amerikaanse website The Verge meldt YouTube dat het de video’s van het kanaal per ongeluk als strijdig met zijn regels heeft aangemerkt en dat deze wel toegestaan zijn. Toch wijzen critici erop dat de regel makkelijk tot het weren van educatieve video’s over beveiliging kan leiden en kwaadaardig hacken zo juist in de hand kan werken.

YouTube blijkt ook al in 2017 en 2018 legitieme video’s met instructies over hacking verbannen te hebben. Portswigger berichtte daar vorig jaar over. De regel staat echter expliciet in de richtlijnen van het videoplatform sinds februari, toen YouTube aankondigde zijn three strikes-beleid en richtlijnen transparanter en eenvoudiger te maken.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Vind ik een goed idee van YouTube, het mag niet te gemakkelijk zijn, maar ze kunnen natuurlijk direct elders uploaden.