YouTube strijdt tegen ‘fake news’

Themabeeld
EPA Themabeeld
Hoewel YouTube de thuis is van heel wat interessante informatie, zijn er ook veel verwarrende of foutieve video’s te vinden. De streamingdienst wil hun algoritme aanpassen om de betrouwbaarheid van hun nieuws te verhogen.

Na Facebook bindt ook videoplatform YouTube de strijd aan met nepnieuws. Wanneer er belangrijk nieuws opduikt, krijgen gebruikers die er video’s van zoeken zowel nieuwsberichten als andere ‘gerelateerde’ zaken te zien. Vaak gaat het om complottheorieën, propagandavideo’s of onbetrouwbare nieuwsberichten.

Dat wil YouTube in de toekomst aan banden leggen. Wie binnenkort naar de dochterwebsite van Google surft, krijgt er in de eerste plaats berichten van ‘gezaghebbende’ media voorgeschoteld.

Over hoe ze een lijn gaan trekken tussen al dan niet gezaghebbende media wijden ze voorlopig nog niet uit. Uit de screenshots die ze deelden om hun beleidswijziging aan te kondigen, staan alleszins CNN, Fox en The New York Times afgebeeld.

Zo zou je nieuwe beginscherm eruit zien.
YouTube Zo zou je nieuwe beginscherm eruit zien.

Wikipedia

Naast de relevantie van de media wordt ook de relevantie van de nieuwsfeiten onder de loep genomen. Het algoritme dat je zoekresultaten bepaald gaat hierover oordelen. Ook hier is er over de screeningscriteria nog niets bekend.

Ze willen verder ook meer context bieden aan de zoekende YouTuber. Wie een bepaald onderwerp in de zoekbalk ingeeft, vindt bovenaan zijn resultatenlijst bijvoorbeeld een klein nieuwsblokje uit de Google News-app of een definitie van Wikipedia. Google past dit systeem nu al toe in hun zoekmachine.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor Van den Bogaert

    Er zal veel nonsens verdwijnen Maar ook veel in de doofpot verdwijnen nu

  • Febe Chapin

    Subjectieve uit context gehaalde nieuws, is het enige nieuws dat we ooit zullen krijgen. Ik geloof geen enkel verhaal tot ik de keerzijde hoor. Vooral nieuws over landen die de V.S. niet aanstaan kunnen van dag tot dag veranderen. Hoeveel "nieuwsbronnen" bestaan er? je kunt ze tellen met een halve hand.

  • Kris Luyckx

    Van mij mogen ze al die kanalen verwijderen die enkel maar wat foto's tonen met een computerstem erachter. Dat is toch enkel maar clickbait.