Wikipedia in 7 talen offline uit protest tegen Europese internetwetgeving

Italiaanse Wikipedia-pagina.
Wikipedia Italiaanse Wikipedia-pagina.
De toegang tot Wikipedia is in minstens zeven regio's geblokkeerd: Spanje, Italië, Polen, Portugal, Catalonië, Baskenland en Estland. De gemeenschappen achter de online encyclopedie haalden de pagina’s offline uit protest tegen de Europese hervorming van het online auteursrecht, die een “bedreiging voor het fundamentele recht om vrij informatie te delen” genoemd wordt. Vandaag houdt het Europees parlement een stemming over het wetsvoorstel.

Concreet protesteren de gemeenschappen achter de lokale Wikipedia-platformen onder meer tegen artikel 13 in het wetsvoorstel, een regeling die online platformen verantwoordelijk zou maken voor de inhoud die door gebruikers wordt gepost, zoals foto’s, muziek of filmpjes. De platformen zouden zelf opdraaien voor schendingen van de auteursrechten, wat hen verplicht om de inhoud te controleren met een streng filtersysteem. 

Daarnaast protesteren de gemeenschappen tegen artikel 11. Die regeling wil online platformen die specifiek nieuwsberichten verzamelen en verspreiden, zoals Facebook en Reddit, laten betalen voor die links. De platformen zouden een kleine vergoeding moeten neertellen aan de website waar het nieuws werd gepubliceerd. Zulke regels bedreigen het open karakter van het internet, klinkt het.

"Wikipedia zelf loopt gevaar"

“Als het wetsvoorstel wordt aangenomen in zijn huidige vorm, wordt het misschien onmogelijk om een nieuwsartikel te delen op sociale media of het te vinden via een zoekmachine; Wikipedia zelf zou gevaar lopen”, staat te lezen in een boodschap op de verschillende getroffen varianten van Wikipedia.

In de voorlopige versie van het wetsvoorstel wordt wel een uitzondering gemaakt voor “non-profit online encyclopedieën”, waaronder ook Wikipedia zou vallen, maar dat stemt de critici niet tevreden. “Het is zwaar ongepast dat de Europese Commissie zo publiek lobbyt en het volk op deze manier misleidt”, schrijft Wikipedia-oprichter Jimmy Wales op Twitter. 

Even later schreef hij nog dat Wikipedia protesteerde tegen het voorstel, ongeacht de impact op het eigen platform. “De Wikipedia-gemeenschap is niet zo kleingeestig dat we de rest van het internet laten lijden, gewoon omdat we zo groot zijn dat ze ons proberen te paaien. Rechtvaardigheid is belangrijk.”

Stemmen

Vandaag zal het Europese Parlement stemmen over het voorstel. In hun boodschap op de website moedigen Wikipedia-gemeenschappen de parlementsleden aan om tegen te stemmen en artikels 11 en 13 te schrappen.

De voorbije weken klonk wel meer protest tegen de hervorming. Onder andere wordt gevreesd dat online memes en andere parodieën door de hervorming zullen uitsterven.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Bryon

  Schaf a.u.b. de Europese Unie af . Het is een geldverslindend tot niets dienend en geen machthebbend log vehikel !!!!

 • Kelly Verlinden

  Als dit erdoor komt dan is het het einde van het internet zoals we dat nu kennen; De meeste dingen worden als hobby gemaakt voor plezier zonder winstbejag. Europese commissie heeft geen flauw idee hoe de nieuwe generatie het internet gebruikt, overbodige instelling.

 • Mark Desiron

  deze zouden moeten betaald worden om deze links op hun site te zetten nu geven ze gratis reclame

 • emiel wouters

  Dan hebben wij toch al goed geschoord, nu is er al 0,3% waarheid op internet.

 • Dimitri Mostrey

  Bedankt HLN om hierover te berichten. Als artikels 11 en 13 worden goedgekeurd is het internet zoals we die kennen voorbij. Als je niets maar mag linken/refereren zonder ervoor te betalen wordt 90% van het internet onwettig. Wikipedia heeft geen enkele pagina zonder verwijzingen. Hitler, Mao noch Stalin hadden het kunnen bedenken.