WikiLeaks: "CIA hackt op grote schaal smartphones, computers en televisies"

thinkstock
Onthullingssite WikiLeaks heeft een groot aantal documenten openbaar gemaakt over de digitale spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Daaruit blijkt dat de CIA schadelijke software gebruikt om iPhones en andere smartphones, computers met Windows en zelfs televisie-software aan te vallen om er informatie te verzamelen.

Volgens het Duitse Der Spiegel gaat het om 8761 documenten en data over het systematisch binnendringen van vreemde computers door de CIA. De informatie is afkomstig uit een anonieme bron die een discussie wil losmaken over de vraag in hoeverre het gebruik van digitale wapens gelegitimeerd is in een democratie.

Tweehonderd experts
Volgens WikiLeaks beschikt de CIA over een eigen afdeling voor cyberaanvallen waar ongeveer tweehonderd experts werken.

Der Spiegel meldt dat uit de informatie blijkt dat de CIA ook vanuit het Amerikaanse consulaat-generaal in Frankfurt spioneerde.

Smart-tv
Eén van de manieren waarop de CIA mensen bespioneerden was volgens de uitgelekte informatie via een smart-tv van het merk Samsung, de F8000. De experts van de dienst zetten het apparaat van buiten af zogenaamd uit. Het apparaat werkte daarna als een microfoon waarmee de bezitter werd afgeluisterd.
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Misschien moet Wikileaks eens iets goeds voor het Amerikaanse volk en op zoek gaan naar de belastingsdossiers van Trump

 • Anonymous

  Ja, dat krijg je als je alles aansluit op internet.

 • Johnny Verhoeven

  En dan vind men het raar dat ik ni online zit te bankieren

 • Peter Buyck

  Wat is grote schaal in een wereld met miljoenen devices? Ik kan me niet indenken dat de CIA willekeurig afluistert. Wel gericht en zonder tussenkomst van een rechter, dat dan weer wel

 • Anonymous

  En dan van mij mogen ze alles weten ik heb niets te verbergen. Maar ik vind wel dat dit niet kan.