Wie 'idiot' googelt, krijgt hoop foto's van president Trump

Zeven van de tien zoekresultaten zijn momenteel van Trump.
rv Zeven van de tien zoekresultaten zijn momenteel van Trump.
Wie op Google de zoekterm 'idiot' intikt, krijgt een hoop foto's van de Amerikaanse president Donald Trump als resultaat. Dat is het gevolg van een actie van internetters om het algoritme van Google te beïnvloeden. Met het Nederlandse 'idioot' werkt het niet.

Trump schittert momenteel op zeven van de tien eerste foto's die je bij Google Images voorgeschoteld krijgt, en gisteravond waren dat er zelfs negen. Volgens The Guardian startte de actie toen Britse Trump-critici de Green Day-hit American Idiot gebruikten als leuze voor hun protesten tegen Trump tijdens zijn recente bezoek aan Groot-Brittannië. Ondertussen zijn meer en meer mensen op de actie gesprongen, onder meer door te stemmen op een foto van Trump en het woord 'idiot' op Reddit.

Het is niet de eerste keer dat algoritmes van Google worden gemanipuleerd. In 2004 leverde de zoekterm 'Jew' ('jood') een karikatuur met een haakneus op, en in 2009 gaf de zoekterm 'Michelle Obama' je een bewerkte foto van de Amerikaanse first lady waarop ze leek op een aap. Voor de jongste Amerikaanse presidentsverkiezingen leidde de zoekterm 'rapist' (verkrachter) naar minstens vijf afbeeldingen van ex-president Bill Clinton in de top 10.

In Groot-Brittannië kwam veel volk op straat tegen het bezoek van Trump. Vooral deze grote ballon van 'baby Trump' viel op.
AP In Groot-Brittannië kwam veel volk op straat tegen het bezoek van Trump. Vooral deze grote ballon van 'baby Trump' viel op.

Algoritme

Fans van Trump kregen het logo van CNN ook hoog in de zoekresultaten bij de term 'fake news', terwijl critici van de Amerikaanse telecomgigant Comcast een hakenkruis hoog bij de zoekresultaten van de bedrijfsnaam probeerden te krijgen. Ze probeerden dat later ook bij fotosite Imgur.

In 2013 werd in Engeland de English Disco Lovers-beweging opgericht met als enige doel het bombarderen van Google om de zoekresultaten voor de extreemrechtse English Defence League, die door het leven gaat met dezelfde afkorting EDL. Het werkte, zij het maar tijdelijk. Het algoritme van Google wordt namelijk constant verbeterd, en houdt natuurlijk ook rekening met waar mensen op klikken. Aangezien meer surfers klikten op de anti-islamberichten dan de discosite, zakte de English Disco Lovers-beweging weg in de rangschikking.

rv

Aan de andere kant blijken sommige andere zoekresultaten wel hardnekkig: zo levert de zoekopdracht 'Sick person opens jar of pickles' ('zieke persoon opent een pot augurken') nog altijd foto's op van Hillary Clinton die een pot augurken opent in tv-programma Jimmy Kimmel Live.

Bekijk ook:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean petermans

  Dat is pas "fake" se'

 • Bernaerts Diane

  Als je het nu googelt, zijn zelfs de eerste tien afbeeldingen van Trump! En ook bij de volgende 90 is de meerderheid van afbeeldingen van Trump. @Erwin Smot: "beschaafde mensen": really? :D

 • Peter Buyck

  Ik herinner mij zo'n situatie met een Belgische politicus enkele jaren geleden...

 • Jakke Troost

  Terecht. Moest iemand de betekenis van het woord "idioot" niet begrijpen. Dan is Trump de beste referentie.

 • Yvette Van Vaerenbergh

  E,r zijn soorten idioten maar velen begrijpen niet dat ook zij erbij zijn..