WhatsApp waarschuwt voor nieuw lek: zo blijf je veilig

Illustratiefoto.
epa Illustratiefoto.
WhatsApp heeft een veiligheidslek gedicht dat zowel Android-smartphones als iPhones kwetsbaar maakte voor hacks. Gebruikers moesten enkel een kwaadaardige video te downloaden om een potentieel doelwit te worden. WhatsApp raadt gebruikers nu aan om de app te updaten indien dat nog niet is gebeurd. 

Het lek liet toe om op afstand toegang te krijgen tot een kwetsbare smartphone. Dat kon met behulp van een speciaal mp4-videobestand. Hackers zouden de video kunnen versturen via WhatsApp en indien de video gedownload werd – iets dat in WhatsApp automatisch kan gebeuren – zou de gebruiker het risico lopen om gehackt te worden. Cybercriminelen zouden in dat geval bijvoorbeeld toegang kunnen krijgen tot bestanden die in de app werden opgeslagen: berichten, foto’s of filmpjes.

WhatsApp rolde al een update uit om het lek te dichten. Volgens moederbedrijf Facebook zouden er geen aanwijzingen zijn dat de aanval ook ‘in het wild’ werd gebruikt.  Dat betekent dat er voor zover bekend geen gebruikers effectief getroffen werden door de hack. Desondanks is het een goed idee om te controleren of je de laatste versie van de app op je smartphone hebt en indien nodig te updaten. Zo niet blijf je immers kwetsbaar.

Je kan checken welke versie van WhatsApp je op je telefoon hebt in de Google Play Store op Android of de App Store op iOS. Indien er een update beschikbaar is, kan je die best meteen uitvoeren.

Zet automatisch downloaden uit

Je kan uit voorzorg ook kiezen om afbeeldingen en video’s in de toekomst nooit automatisch te downloaden. Dat kan je in de instellingen van de app zelf bepalen. Ga naar de instellingen van de WhatsApp en tik daar op ‘Data- en opslaggebruik’. Onder ‘Media automatisch downloaden’ zie je drie kopjes: ‘Bij gebruik mobiel netwerk’, ‘Wanneer verbonden met wifi’ en ‘Tijdens roaming’. Tik op elk kopje en zorg ervoor dat alle opties zijn uitgevinkt.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis Staal

    Ik heb whatsapp er net, na het lezen van dit artikel, af gegooid. Ik heb het er nu wel mee gehad. Nog een negatief nieuws van Facebook en ik schop het ook buiten. De mensen zijn veel te tolerant voor software en te onverdraagzaam tegenover de mensen.

  • Marc Van Frankrijk

    anti-virus heb ik al lang. Maar malware en ransomware heb ik toch liever niet hoor :-)

  • DIRK RASSCHAERT

    Heeft er dan niemand anti-virus, malware en ransomware op zijn telefoon ?