WhatsApp gaat je opgeslagen gesprekken automatisch verwijderen: zo red je je data

Illustratiefoto.
EPA Illustratiefoto.
WhatsApp en Google slaan de handen in elkaar: vanaf november neemt de back-up van je WhatsApp-gesprekken geen persoonlijke opslagruimte meer in op Google Drive. Goed nieuws dus, hoewel de aankondiging ook met een nadeel komt. Als je je back-up het afgelopen jaar niet minstens één keer hebt vernieuwd, worden de opgeslagen bestanden zonder pardon verwijderd. De nieuwigheid geldt overigens enkel voor Android-gebruikers.

Als je WhatsApp geregeld gebruikt, zal je merken dat je gesprekken al snel aandikken tot een bonte verzameling van berichten, foto’s, gifs en video’s. Om ervoor te zorgen dat je die goudmijn aan herinneringen niet kwijtraakt, bijvoorbeeld wanneer je je telefoon verliest of een nieuw toestel koopt, kan je er dus maar beter voor zorgen dat je een back-up maakt. Voor Android-gebruikers kon dat al met Google Drive, maar je back-up nam wel kostbare ruimte in van de gratis vijftien gigabyte die de clouddienst aanbiedt. Daar komt nu een einde aan, zo kondigen WhatsApp en Google aan.

Meer opslagruimte

Google zal de back-up van WhatsApp binnenkort niet meetellen als gebruikte ruimte in je cloudopslag. Dat betekent dat je in de toekomst geen opslagruimte meer moet opofferen om al je chatgesprekken te bewaren. De nieuwe overeenkomst zal voor alle WhatsApp-gebruikers ingaan vanaf 12 november 2018.

Kleine aantekening: om te profiteren van de voordelen, moet je er wel voor zorgen dat je minstens één keer per jaar een back-up maakt. Doe je dat niet, dan wordt de bestaande back-up in je Google Drive automatisch verwijderd. In een mail naar zijn gebruikers raadt Google aan ten minste voor 12 november manueel een back-up te maken van je WhatsApp-gesprekken.

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.

Hoe maak ik een back-up in WhatsApp?

1. Op een Android-telefoon:

• Open WhatsApp en tik op de drie stipjes rechts bovenaan. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Chats’ en ‘Chat back-up’. 

• Op het volgende scherm zal je zien wanneer je laatste back-up werd gemaakt (als je dat al hebt gedaan). Om handmatig een back-up te maken, klik je op de groene knop met ‘Back-up maken’. Afhankelijk van de grootte van je bestanden, kan het even duren voor de back-up klaar is. Als de laadbalkjes weer plaatsmaken voor de groene knop, is je back-up klaar.

• Om in te stellen dat WhatsApp automatisch een back-up maakt, kan je de instellingen onderaan het scherm controleren. Je kan er onder meer de frequentie van je back-ups kiezen en je Google-account aanpassen. Overigens worden video’s niet automatisch opgeslagen in de back-up. Wil je dat toch, vink dan het hokje aan naast ‘Video’s toevoegen’. 

2. Op iPhone (iCloud):

Als iPhone-gebruiker kan je jammer genoeg niet genieten van de overeenkomst tussen Google en WhatsApp. Apple heeft namelijk zijn eigen cloudopslagdienst, iCloud. Je loopt dus ook niet het gevaar dat je back-up automatisch verwijderd wordt in november. Maar een back-up maken is nooit een slecht idee. Voor de volledigheid vind je daarom hieronder nog hoe je een back-up maakt op iOS:

• Open WhatsApp. Ga naar 'Instellingen', 'Chats' en 'Reservekopie'.

• Tik op 'Maak nu reservekopie' om een eenmalige back-up te maken. 

• Bij 'Automatische reservekopie' kan je een back-upschema instellen. Je kan kiezen uit dagelijks, wekelijks of maandelijks. Als je dit één keer hebt ingesteld, hoef je er later geen aandacht meer aan te besteden.

• Met een schakelaar kan je aangeven of ook een back-up van video’s moet worden gemaakt. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.