WhatsApp beperkt doorsturen berichten om geruchten en nepnieuws tegen te gaan

REUTERS
Gebruikers van WhatsApp kunnen berichten minder vaak doorsturen. Een app-berichtje kan naar maximaal vijf mensen tegelijk worden geforward.

De regel gold al in India. In de rest van de wereld hanteerde WhatsApp een maximum van twintig forwards per dag, maar dat wordt verlaagd. De berichtendienst wil zo het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan.

Vorig jaar leidden nepberichten op sociale media in India tot woedende menigtes, klopjachten en doden. Zo vermoordden ongeruste dorpsbewoners in mei  2018 op verschillende plekken in het zuiden van het land drie mensen en vielen zij meerdere anderen aan. Ze dachten dat het om kinderlokkers ging, nadat op sociale media berichten rondgingen dat die actief waren in de regio. De politie in India zei later dat daar geen enkel bewijs voor is.  

Gelyncht

Ook op andere plekken in het land werden mensen gelyncht na zulke beschuldigingen. Een van de slachtoffers was juist door de overheid ingehuurd om mensen te waarschuwen voor valse geruchten. Volgens WhatsApp sturen mensen in India meer chats, foto’s en filmpjes door dan in alle andere landen.
WhatsApp heeft de nieuwe regel aangekondigd op een congres in Indonesië. Mensen die de app hebben, krijgen vanaf vandaag een update om de limiet in te stellen.

WhatsApp had de limiet in India ingevoerd nadat geruchten hadden geleid tot moorden en zware mishandelingen. WhatsApp en moederbedrijf Facebook staan ook onder druk om meer te doen tegen beïnvloeding van gebruikers. Gebruikers met een Android-telefoon krijgen de update het eerst. Mensen met een iOS-toestel moeten nog even wachten.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Gysels

  Ik moet mijn eerste 'doorgestuurd' bericht nog krijgen. Als whatsapp echt denkt dat de whizzkids daar niks gaan op vinden?. En mensen die zich laten beïnvloeden door linkse of rechtse 'berichten' zijn het type mensen dat zich door iedereen met een quasi vlotte babbel wel zullen laten beïnvloeden. Dus weeral moeite voor niks.

 • Laetitia Dubois

  Jean-Pierre Vega, iets doorsturen is niet gelijk aan iets schrijven in een groep. Wil je een groep mensen waarschuwen of contacteren kan je natuurlijk best een groep maken. Het is een zeer goeie zaak dat ze forward beperken, het kost een massa energie en vervuilt enorm veel om meestal totaal belachelijk dingen door te sturen. En het zal ook veel extreem-rechts propaganda en leugens stoppen.

 • Raynel Enfield

  dan maar overstappen op: we chatt

 • Pol Verweg

  Goed zo, ik ben die ongewenste doorstuurberichten meer dan beu

 • Jean-Pierre Vega

  Wat gaan ze dan doen met buurtnetwerken? Bij gevaar of inbraak kan je dan ook maar 5 mensen meer contacteren?