Wereldwijd protest bij Google: “In solidariteit met slachtoffers van ongewenste seksuele intimiteiten”

Google-topper ontving een royale vertrekpremie na beschuldigingen van seksueel wangedrag

AFP
Wereldwijd, van Singapore tot Londen, onderbraken honderden werknemers van Google vandaag het werk om te protesteren tegen de manier waarop het bedrijf met grensoverschrijdend seksueel gedrag omgaat. Directe aanleiding is de royale vertrekpremie van bijna 80 miljoen euro die Andy Rubin, bedenker van het Android besturingssysteem, ontving nadat hij beschuldigd werd van seksueel wangedrag.   

Onder andere in Londen, Berlijn, Haifa en Tokio zijn de werknemers van Google op straat gekomen. Met hun actie stellen ze de manier waarop Google omgaat met beschuldigingen van seksueel wangedrag in vraag. Ze eisen veranderingen. 

Ongeveer vijfhonderd werknemers van Google in de
Ierse hoofdstad onderbraken het werk gedurende een half uur. De organisator zei door de megafoon dat de bijeenkomst "in solidariteit was met alle slachtoffers van ongewenste seksuele intimiteiten of van een slechte behandeling op onze werkplek". In Londen stonden zo'n dertig personeelsleden voor het kantoor van Google. "We protesteren om onze collega's te steunen die het slachtoffer werden van grensoverschrijdend gedrag en om te eisen dat de daders niet beschermd of vergoed worden", zei Sam Dutton, een softwareontwikkelaar.

Royale premies 

The New York Times berichtte vorige week dat Google de jongste jaren gevallen van seksuele intimidatie had toegedekt waarbij hoge kaderleden waren betrokken, die soms met stevige vergoedingen bedankt werden. Zo werd Andy Rubin, die Android creëerde, volgens de krant in 2014 ontslagen wegens seksueel wangedrag en is Google hem nog steeds een vergoeding van 90 miljoen dollar aan het betalen.

De topman van Google, Sundar Pichai, schreef na het krantenartikel een e-mail naar het personeel waarin hij zei dat het bedrijf de jongste twee jaar 48 werknemers had ontslagen wegens seksueel wangedrag, onder wie dertien leidinggevenden, zonder ontslagvergoeding. Hij verzekerde dat de groep veranderd was en geen ongepast gedrag meer duldde. 

Andy Rubin
AP Andy Rubin5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Wouters

  Geteld aan het aantal reactie hier ligt men er niet echt van wakker.

 • Fons Casteels

  Als je 85.000 werknemers hebt en als er daarvan enkele honderden op straat komen, dan kan je niet echt van een succes spreken. Het enige dat je dan bereikt hebt, is nestbevuiling en imagoschade aan het bedrijf dat jouw salaris betaalt. En wat die ontslagvergoeding betreft: als het bedrijf geen strafbare feiten kan bewijzen, dan is dat de enige manier om iemand weg te krijgen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Kuddegeest door politiek-correct geïndoctrineerden die graag het sukkeltje willen uithangen ? Minstens die perceptie wordt gecreëerd.

 • Jan De Korte

  Och zeveraars. Al dat politiek correct gedoe. En ongetwijfeld zitten er onder diene hoop een pak bij die zelf kunnen beschuldigd worden. En onderschat vrouwen niet.

 • marcus bastiaensens

  indien andy rubin echt android creëerde is 90 miljoen een peulschil om hem te onslaan voor wat voor reden ook. Google is android. Dus die gaat nog meer trekken.