We zijn agressiever op sociale media

PHOTO_NEWS
Je zou bijna zeggen dat we schizofreen zijn als je ons digitale leven vergelijkt met hoe we ons gedragen in het dagelijkse leven. Want online lijken veel mensen ineens te veranderen in heel iemand anders, schrijft Daily Mail op basis van een Britse studie.

Driekwart van de ondervraagden geeft dat ook toe. Eenmaal achter een toetsenbord durven we bijvoorbeeld veel eerder te flirten of maken we eerder een rotopmerking tegen vrienden en volgers. Als je vraagt naar het hoe en waarom van dit 'lossere' gedrag, dan zegt ruim de helft van de ondervraagden dat dat komt omdat we ons op sociale media veel minder bewust zijn van eventuele consequenties voor ons gedrag. Het is minder direct dan als je iemand een sneer geeft op straat, school of werk.

Verder heeft ons andere gedrag op internet te maken met het feit dat sommige vrienden op Facebook helemaal geen echte vrienden zijn. Op Twitter gelden wat dat betreft al helemaal andere regels, omdat je je volgers meestal niet eens kent. Een van de onderzoekers zegt dat hij schrok van de uitkomst van het onderzoek dat mensen online veel grover en agressiever zijn.

"Berichten op Facebook en tweets, brengt bij sommige mensen het slechtste naar boven. Nu is eindelijk een beetje verklaard hoe dat komt en hoe ze tegen hun eigen gedrag aankijken."