Wat moet je doen als je een Yahoo-account hebt?

EPA
Gisteren raakte bekend dat 500 miljoen Yahoo-accounts werden gehackt. Nadat de internetgigant het nieuws zelf bevestigde, groeide de ongerustheid bij de gebruikers. Moeten we ons zorgen maken? Welke gegevens zijn nu eigenlijk gelekt? En wat kunnen we eraan doen?

Welke informatie is gehackt?

Bob Lord, hoofd van informatiebeveiliging bij Yahoo, liet in een blogpost weten dat de internetpiraten persoonlijke informatie zoals namen, geboortedata, e-mailadressen, telefoonnummers en wachtwoorden konden bemachtigen. Daarnaast hebben de hackers ook de antwoorden op veiligheidsvragen kunnen stelen.

En mijn bankgegevens?

Yahoo onderzoekt nog altijd welke informatie gestolen is, maar Lord bevestigt dat alle bankgegevens onaangeroerd bleven. Die informatie wordt namelijk in een apart systeem bewaard.

Gebruikers checken wel best eens hun rekening om te kijken of er geen nieuwe accounts op hun naam zijn geopend. De hackers hebben mogelijk gebruik gemaakt van persoonlijke gegevens om een nieuwe account te openen.

Hoe weet ik of ik gehackt ben?

Yahoo zal iedereen contacteren die mogelijk gehackt is. Maar wees op je hoede voor spam in je mailbox. Hackers zullen met valse mails over de Yahoo-hack proberen je nog meer informatie te ontfutselen.

Alle slachtoffers zullen gevraagd worden hun wachtwoorden te veranderen. Die vraag zal Yahoo ook stellen aan iedereen die sinds 2014 zijn wachtwoord niet heeft veranderd.

Wat kan ik nog doen?

Gebruik je hetzelfde wachtwoord of dezelfde gebruikersnaam voor andere accounts? Dan pas je die beter ook aan. De hackers zullen wellicht ook proberen om de gestolen informatie te gebruiken bij andere accounts buiten Yahoo.

Nog vragen?

Wie nog vragen heeft, kan terecht op de FAQ-pagina van Yahoo.