VS klaagt China aan wegens cyberspionage

THINKSTOCK
Het Amerikaanse ministerie van justitie klaagt vijf Chinese overheidsfunctionarissen aan wegens cyberspionage. De vijf zouden ingebroken hebben in de computers van verscheidene Amerikaanse bedrijven en een vakbond, en daardoor economische schade hebben aangericht, zo zegt de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de Amerikaanse aanklachten.

Het is de eerste keer dat de Amerikanen Chinese functionarissen aanklagen voor dergelijke feiten. Volgens het Witte Huis zouden militaire middelen en inlichtingendiensten zijn ingezet om Amerikaanse bedrijven digitaal te bespioneren.

Welke bedrijven getroffen zijn, is niet bekendgemaakt maar het zou gaan om de industrie- en energiesector.

"Gefabriceerde feiten"
De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, ontkende dat de Chinese regering of militairen zich hebben ingelaten met het stelen van handelsgeheimen via cyberspionage, aldus Amerikaanse mediaberichten die een verklaring van het Chinese ministerie citeren.

Qin noemde de Amerikaanse betichtingen "zuiver fictief, extreem absurd", aldus de verklaring. In tegenstelling met de Amerikaanse beweringen, is China het slachtoffer van Amerikaanse diefstal en cybertoezicht, aldus woordvoerder Qin.

In Washington betreurt de woordvoerster van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, dat China de activiteiten van de Chinees-Amerikaanse cyberwerkgroep heeft opgeschort, als vergelding voor de aanklachten. "We geloven dat een open en vranke dialoog over deze materies de beste optie is om vooruitgang te boeken", verklaarde zij.